Pogovor z Bredo Smolnikar, doma načrtno zapostavljeno? A v tujini izjemno cenjeno pisateljico!

Domžalska pisateljica Breda Smolnikar, ki je morala zaradi svojega pisanja trpeti dolgoletno sodno kalvarijo, je v teh dneh praznovala 75 let. V počastitev njenega jubileja je v Narodni univerzitetni knjižnici Ljubljana na ogled tudi razstava vseh njenih del in dokumentov iz časov sodne prepovedi njenega literarnega dela Ko se tam gori olistajo breze. Da pa bi našo pisateljico bolje spoznali, so v Likovnem društvu Senožeti Radomlje v domžalskem lokalu Cafe Central pripravili literarni večer, kjer so obiskovalci lahko iz prve roke prisluhnili njenim besedam.

Pisateljica Breda Smolnikar, ki živi v Depali vasi, je v svojem življenju izdala že kar nekaj knjig. Zaradi njenega dela Ko se tam gori olistajo breze, je dolga leta preživljala pravo sodno kalvarijo, obenem je to njeno delo dobilo tudi sodno prepoved. Izjemna pisateljica je na domačih tleh zaradi sodne farse načrtno zapostavljena, je pa v tujini izredno cenjena. Njena dela so prevedena v kar osem tujih jezikov. V zadnjem času je končno začela domača stroka tudi njej posvečati veliko pozornost. V ta namen je v Narodni univerzitetni knjižnici Ljubljana na ogled razstava vseh njenih del in dokumentov iz časov sodne prepovedi njenega literarnega dela Ko se tam gori olistajo brez. Prav tako so pred dnevi o njej pripravili simpozij, kjer je potekala razprava strokovnjakov o njenem delu.

Ob svetovnem dnevu knjige je Likovno društvo Senožeti Radomlje v domžalskem lokalu Cafe Central pripravilo pogovor s pisateljico Bredo Smolnikar in na ta način Domžalčane in okoličane pobližje seznanili z njenim pisateljevanjem ter njeno sodno kalvarijo. Po uvodnih besedah Danice Šraj, ki je vodila pogovor, omenjeni lokal že vse leto gosti razstavo slik njihovih članov, saj se vsak mesec s svojimi deli predstavi posamezni član LD Senožeti Radomlje. Tokrat se s svojimi slikami predstavlja Jelka Moravec – Ela: »Kot zanimivost lahko povem, da so Eline slike primerne današnjemu pogovoru, saj so podobne slogu pisanja Brede Smolnikar. Nobena slika ni razumljiva na prvi pogled. Tudi dela Smolnikarjeve na prvo branje, na prvo žogo niso razumljiva. Pri Bredi je potrebno prebrati in malo razmisliti. Ravno tako je pri Elinih slikah. In tukaj vidim neke vzporednice.«

Kot je v nadaljevanju povedala Šrajeva, se je o Bredi Smolnikarjevi v zadnjih letih veliko slišalo, kar so mediji plasirali zgodbe v zvezi s sodiščem: »Zato je ta večer namenjen, da Bredo predstavimo kot umetnico, pisateljico, ki ji v zadnjem času tudi naša stroka daje velik poudarek, vse pohvale in ji namenja veliko pozornost.«

Šrajeva je njeno delo kot novinarka spremljala že pred leti, ko se je začela njena sodna kalvarija. Gre za žalostno zgodbo, ki je trajala skoraj osem let. Na koncu jo je prekinilo Ustavno sodišče in za piko na »i« tudi Evropsko sodišče, ki je na glas povedalo, da je vse kar so počela naša sodišča ena velika neumnost in da je bilo vse trpljenje pisateljice Brede ena navadna sodna farsa.

V zgornjem videu si lahko ogledate celoten pogovor z pisateljico Bredo Smolnikar. Prepričani smo, da boste izvedeli marsikaj zanimivega in marsikatero tančico skrivnosti, za katero do sedaj niste vedeli.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar
Tagi