Pogovor s slovenskim pisateljem Sašem Vugo v Knjižnici Domžale

V torek, 15. aprila 2014, je v Knjižnici Domžale potekal pogovor s slovenskim pisateljem, dramaturgom, scenaristom in urednikom Sašem Vugo. Z nagrajencem Prešernovega sklada, prejemnikom Prešernove nagrade, članom SAZU in dobitnikom državnega odlikovanja zlatega reda se je pogovarjal Luka Hrovat.

Pogovor je najprej stekel o najnovejšem romanu Saše Vuge "Borodin" o katerem je dr. Milček Komelj zapisal, da v njem prevladujejo aluzije na aktualnost v “deželi zadrtih hlapcev”, ki je danes v lasti “Räuberbande”. Skozi aluzije dojemamo reakcijo na današnji dan, ko poštenje nima teže, ko je kriminal vsakdanjost, ko se vrednote podirajo in ko se zdi, da živimo na smetišču zgodovine. Z enkratnimi primerjavami in z jezikom mojstrskega stilista zmore avtor po Milčkovem mnenju ne le zdramiti, marveč alarmirati. Romaneskni triptih razkriva svet na obsoškem oltarju slovenske današnjosti. Postavlja mu opozorilno znamenje ob poti – tridelno naslikano priliko o največji nesreči, človeški ničevosti tega sveta.

Saša Vuga, rojen leta 1930 v Mostu na Soči, velja za velikega stilista. Svoj romaneskni prvenec Veter nima cest je izdal leta 1958. Sledila so dela Vseenost (1972), zgodovinski roman Erazem Predjamski (1978) in romaneskna tetralogija iz Napoleonovih časov Krtov kralj (1987). Pozornost je vzbudila nova oblika Vugovega pisanja – triptih. Termin poznamo v umetnosti, zlasti cerkveni, kot prikaz tridelnega oltarja, podobno tudi avtorjev romaneskni triptih povezuje tri zgodbe. Za svoje delo je akademik prejel več nagrad, tudi Prešernovo.

Celoten pogovor s slovenskim pisateljem Sašem Vugo si lahko ogledate v videu.

Avtor: Miha Ulčar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov
Tagi