Pogovor s Sinišo Gačićem, režiserjem dokumentarnega filma »Boj za«

Mesec dni po začetku okupacije parka na Wall St., so tudi na trgu pred ljubljansko Borzo, protestniki postavili šotore ter se pripravili na demonstracije.

V kritiki predstavniške demokracije in globalnega finančnega kapitalizma so se združili pod geslom »nihče nas ne predstavlja« ter se organizirali po principih neposredne demokracije. V času pomanjkanja družbenih alternativ se je v kampu pred Borzo začela vzpostavljati skupnost, v kateri naj bi enakovredno odločali vsi posamezniki, združeni v svoji različnosti. Po uvodni evforiji pa velika ideja neposredne demokracije trči ob sodobnega človeka, v ospredje pridejo nasprotja.

V ponedeljek, 15. decembra 2014, je po ogledu dokumentarnega filma Boj za, ki je prejel Nagrado Vesna za najboljši celovečerni film na Festivalu slovenskega filma 2014, v Mestnem kinu Domžale potekal pogovor z režiserjem filma, Sinišem Gačićem in pisateljem Lenartom Zajcem. Pogovor je vodil Matjaž Marinič. Z vprašanji pa so v pogovoru sodelovali tudi gledalci, ki so tudi iz prve roke izvedeli, da film predstavlja vse, kar se je takrat dogajalo, da ni ničesar zrežirano, kamera pa se je stalno gibala med vodstvom protestov, kot med samimi protestniki.

»S temi prizori sem hotel pokazati, da se ti aktivisti pridružijo vsaki uporniški ali vstajniški akciji. Njihova identiteta je biti aktivist. Oni trdno verjamejo, da je mogoče vzpostaviti drugačen svet, nehierarhično organiziran«, je dejal režiser Siniša Gačić.

Predstavil se je tudi pisatelj Lenart Zajc, ki je napisal knjigo o Zombijih, ki opisuje dogajanje v času ob koncu filma ter še kasneje.

Pogovor si lahko ogledate v zgornjem videu!

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi