Podhribčkov Miha, homški stripovski posebnež na razstavi in v posebni knjižici

Se spomnite Podhribčkovega Miha, ki je s svojimi hudomušnimi šalami krasil zadnjo stran homškega  Vaščana? V Plečnikovi vili na Homcu so v soboto, 19. maja 2018, odprli razstavo stripov o Podhribčkovem Mihu. Ogled razstave je možen še danes popoldan med 18. in 20. uro, na voljo pa je tudi zbirka vseh stripov izdanih v posebni knjižici. Odprtje razstave, ki jo je pripravilo Kulturno društvo Jože Gostič Homec, so popestrili z literarno-glasbenim programom, v katerem so nastopili Uršula Ramoveš in Fantje iz Jazbecove grape. Prireditev je potekala v sklopu Tedna ljubiteljske kulture.

Kulturno društvo Jože Gostič Homec letos obeležuje 25 let delovanja, s katerim je obogatilo družabno življenje kraja, obenem pa je s svojo dejavnostjo bogato zaznamovala kulturno podobo bližnje in daljne okolice. Društvo ohranja kulturno tradicijo kraja, zgledno sodeluje z ostalimi društvi in organizacijami v domačem kraju, na območju občine Domžale, v širšem slovenskem prostoru in tudi izven meja države. Društvo skozi vse leto pripravlja tradicionalne in priložnostne prireditve. Najodmevnejši so Gostičevi dnevi, ki jih vsako leto pripravijo v spomin na svetovno znanega opernega pevca Jožeta Gostiča.

Ob odprtju razstave se je predsednik Kulturnega društva Jože Gostič Homec Borut Jenko iskreno zahvalil obema avtorjema za njuno ustvarjalno delo, obiskovalcem razstave pa polaga na srce prijetne trenutke in veliko veselja ob prebiranju dogodivščin homškega stripovskega posebneža. Ob 25-letnici delovanja društva so se odločili, da izdajo brošuro, v kateri so zbrani vsi stripi Podhribčkovega Miha. Na novo je dodan še en pred kratkim ustvarjen strip ter podobi, ki sta krasila žepna koledarčka ob koncu prejšnjega tisočletja.

Podhribčkovega Miha je upodobil Rok Pogačar.

»Vse je triba znat, triba je gljedat na luna,« so v polni sobi Plečnikove vile na Homcu prepevali Uršula Ramoveš in Fantje iz Jazbecove grape. Zasedbo sestavljata Joži Šalej (vokal, harmonika, klavir) in Metod Banko (vokal, kitara, drevesni list). Med odmori je pesnik Janez Ramoveš, recitiral svoje hudomušne pesmi. Uršula Ramoveš živi v Poljanski dolini. Poročena je s pesnikom Janezom Ramovešem. Preživlja se kot učiteljica razrednega pouka, a je bolj znana kot pevka. Obiskovalce je nasmejala in navdušila uglasbena poezija Janeza Ramoveša, saj  gre za pesmi v poljanskem narečju, ki niso pisane kot besedila, pač pa samostojne pesmi. Uršula Ramoveš pesmi izbere, jih uglasbi in odpoje. Veliko skladb  tako odpojejo a capella. Joži Šalej melodije opisuje kot ljudske, z občutkom prahistoričnega, Metod  Banko pa s svojim globokim glasom, igranjem na kitaro in na svež zelen list z drevesa glasbi pridoda poseben čar. Zanimiv kulturni dogodek ob 25-letnici društva in ob Tednu ljubiteljske kulture je navdušil obiskovalce, člani društva pa so s pogledom že usmerjeni na bližnje dogodke, ki se bodo zvrstili v kratkem.

Uršula Ramoveš in Fantje iz Jazbecove grape.

Podhribčkov Miha

Junija 1993, pol leta pred ustanovitvijo kulturnega društva, je na pobudo mladih izšla prva številka krajevnega glasila Vaščan, poleg občinskega glasila eden prvih lokalnih časopisov po osamosvojitvi pri nas. V tretji številki oktobra 1993 je bil prvič objavljen strip Podhribčkov Miha, ki je na humoren način v kratki zgodbi obravnaval aktualne dogodke in lokalno problematiko. Ustvarjalca stripa sta bila ustanovna člana društva in tudi člana takratnega uredniškega odbora Vaščana.  Lik Podhribčkovega Miha je ustvaril in napisal Marjan Loboda, mojstrsko pa ga je v risbi upodobil Rok Pogačar. Tako je bilo od oktobra 1993 do julija 2010 skupaj narisanih 34 stripov z dogodivščinami homškega stripovskega posebneža.

Razstavo stripov o Podrhibčkovem Mihu si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi