Podelili Zlate ribice za posebne dosežke na področju svobodne video produkcije

V soboto, 30. januarja 2016, se je v Mladinskem centru Kotlovnica Kamnik odvil že 3. Festival svobodne video produkcije. Gre za žanrsko odprt festival, ki k sodelovanju vabi video ustvarjalce iz najrazličnejših video področij – od filmarjev in dokumentaristov, do režiserjev video in oglasnih spotov.

Organizatorji festivala so za predvajanje izbrali 20 video izdelkov, razdeljenih v pet kategorij: promocijski, videospot, dokumentarni, igrani in izven, filmi pa so bili dolgi od ene do petinpetdeset minut.

Projekcije filmov je zaključila okrogla miza z naslovom No bađet = on bađet s štirimi priznanimi video ustvarjalci iz različnih področij. Ivan Bujak, Gregor Koderman, Miha Mohorič in Luka Štigl so udeležencem predstavili svoj pogled na pomembnost količine sredstev, vloženih v posamezen video izdelek.

Organizator festivala je pred zaključnim koncertom skupine Spock studios tudi letos podelil priznanja za posebne dosežke na področju svobodne video produkcije. Zlate ribice, nagrade FSVP-ja, so prejeli filmi:

  • Counting days, dokumentarni snowboard/smučarski film v režiji Mateja Gostinčarja za "estetski presežek v fotografiji".
  • Go Inštrukcije, promocijski spot Reneja Križmana za "izvirno kreativno idejo"
  • Khatte: Izbira svobode, dokumentarni film Mihe Mohoriča za "naturalistični pristop, brez nepotrebne moralizacije".
  • Meduze, videospot skupine Matter v režiji Katarine Rešek – KUKLE za "enega najboljših slovenskih videospotov prejšnjega leta".
  • Ne-kdo, igrano-animirani film Yuliye Moline za "vizualno zanimiv pristop z uporabo stop motion tehnike".

Mladinski center Kotlovnica Kamnik je sicer zadovoljen z letošnjimi prijavami in obiskom festivala. Vse kaže, da se je Festival svobodne video produkcije dobro prijel tako med ustvarjalci, kot tudi obiskovalci, z razvojem tehnologije in posledično lažjo video produkcijo pa upajo, da bo v prihodnosti zanimanje za sodelovanje še večje, video produkcija pa še svobodnejša.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Mladinski center Kotlovnica Kamnik
Tagi