Pod znamenitimi lipovim drevoredom v Grobljah se bodo ponovno družili

15. Druženje pod lipami v Grobljah

Znameniti lipov drevored v Grobljah bo v soboto, 18. maja 2019, ponovno postal imeniten atelje za številne rezbarje in rokodelce domače obrti iz bližnje in daljne okolice, ki bodo obiskovalcem etnološko-kulturne prireditve “Druženje pod lipami” pokazali, kako nastajajo izdelki domače in umetnostne obrti. Program letošnjega druženja pod lipami, že petnajstega po vrsti, bo popestril pester kulturni program.

Kulturno društvo Groblje v soboto, 18. maja 2019, med 10. in 17. uro pod znamenitim lipovim drevoredom v Grobljah organizira že 15. Druženje pod lipami. Na etnološko-kulturni prireditvi se bodo tudi letos predstavili rezbarji in rokodelci domače obrti, kar bo odlična priložnost, da se po bližje spozna delo rezbarjev in rokodelcev in da je za nastanek posameznega izdelka poleg spretnosti in potrpežljivosti, potrebno vložiti več ur ali pa tudi dni dela.

Kot je že običaj, bodo rezbarjem in rokodelcem, mnogi med njimi se na grobeljsko prireditev vračajo vsako leto, družbo delale znamenite lipe, saj bodo svoje ateljeje postavili pod njimi. Mogočne lipe jim bodo nudile prijeten senčni hlad in svoj vonj, ki se bo mešal z vonjem razstavljenih lesenih izdelkov. Dleta in kladiva rezbarjev in rokodelcev pa bodo na intimen način prireditvi pridodala svoj poseben zvok.

Mnogi rezbarji in rokodelci domače obrti se pod znamenite lipe radi vračajo vsako leto.

Prireditev, ki jo bo povezoval Žiga Bunič, bo spremljal pester in zanimiv kulturni program, katerega bodo z nastopi obogatile posamezne pevske, glasbene in plesne skupine ter posamezniki. Na letošnji prireditvi bodo nastopili:

10.00 Godalni orkester Mihaelove strune iz Mengša
11.00 Sejmarji iz Mengša
12.00 Mešani pevski zbor DU Moravče
13.00 Ljudske pevke Domžale
14.00 Folklorna skupina Groblje-FD Groblje
15.00 Bogdana Herman – pesnica, raziskovalka, pevka ljudskih pesmi
16.00 Ljudski pevci iz Tuhinjske doline

Utrinke z lanskoletnega druženja pod lipami, si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: arhiv domžalca

 

Tagi