Počivajoči domžalski spomin – Monografija Matjaža Brojana o nekdanjih Domžalah in ljudeh

Domžalčan Matjaž Brojan, ki ga poznamo kot vsestranskega človeka, novinarja, rezbarja, kulturnega delavca in ohranjevalca naše kulturne dediščine, je med poletjem izdal novo knjigo z naslovom "Počivajoči domžalski spomin", v kateri je zbranih triinpetdeset zanimivih zgodb o usodah ljudi, življenjskih poteh, dogodkih, nenavadnih usodah Domžalk in Domžalcev, o preteklosti našega kraja in nekaterih svojih zgodbah in dogodkih.

Knjiga govori o Domžalah, njenih ljudeh, preteklosti in mnogočem tistem, kar se je v našem kraju zgodilo v preteklosti. Kot pravi Brojan je čas neverjeten scenarist in snovalec zgodb, kakršnih se ne more domisliti še tako domiseln avtor.

»Triinpetdeset takih zgodb je pred vami. Vsakršnih zgodb, ki jih je v moj arhiv, v mojo zavest in vedenje priplavil čas. Zapisal sem jih po svoje – po novinarsko, dokumentarno in upam, da zanimivo – vsekakor pa verodostojno. Že dolgo sem si želel pripraviti nekaj takega, kar bo oživljalo spomin na usode zanimivih in vrednih ljudi Domžal v preteklosti. Dolgo sem zbiral najrazličnejše gradivo o usodah, življenjskih poteh, dogodkih, nenavadnostih, tragedijah, požarih, osebnih in drugih dramah in o vsem mogočem. V življenjepisih kake stotnije starih Domžalcev sem spoznal veliko tega, kar jim je v dobrem in slabem prinašalo življenje. Zbirka vsega tega dogajanja iz njihovih življenj je velika; za mnoge usode je mogoče reči, da so tako nenavadne, da naravnost kličejo h književni obdelavi. Tega nakopičenega tkiva je toliko, da v mojem domu zaseda kar precej polic. Iz vsega tega z domžalskostjo zaznamovanega gradiva je nastala velika, dragocena zbirka najrazličnejših dogodkov iz življenja nekdanjih prebivalcev Domžal«, je še povedal o svoji zadnji knjigi Brojan.

Knjigo Matjaža Brojana Počivajoči domžalski spomin lahko naročite TUKAJ.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar
Tagi