Počitniški tečaj društva Mavrica

Foto, kino in video klub Mavrica za svoje člane poleti pripravlja fotografske počitniške krožke. Prvenstveno so namenjeni mladim članom – podmladku, da jim zapolnijo čas, ko ni šole, in da se naučijo osnov fotografskega sporočanja. Krožek vodijo starejši člani, ki izkušnje s fotografiranjem v naravi, studiu, na družinskih srečanjih, športnih in kulturnih dogodkih prenašajo na mlade. Obenem nastajajo tudi fotografije za klubske razstave, ki jih pripravlja Mavrica.

Učili so se tudi, kako postaviti razstavo, kjer je fotografije treba razporediti v ustrezno zaporedje in se prilagoditi razstavnemu prostoru. S postavitvami ima največ izkušenj Janez Kosmač, predsednik društva. Nadebudnim fotografom je prenesel veliko uspelih zgodb; nekaj pa tudi grenkih. Ogledali so si tudi razstavo – prvi del trilogije o 50-letnem delovanju društva. Pospravili so jo s panojev in naredili prostor naslednji, ki naj bi zaživela septembra.

Zaradi koronske krize, ki je fotografom precej spremenila njihovo delo in razstavljanje, so se v Mavrici odločili, da bodo vsako razstavo prenesli v digitalno oblike, podobe pa objavili na svojih spletnih straneh. Tako bodo ostale arhivirane, ogledali pa si jih bodo lahko tudi tisti, ki na razstavo niso mogli ali pa zaradi zdravstvenih ukrepov niso smeli.

Počitniški tečaj bo imel zadnje srečanje 12. septembra v Arboretumu v Volčjem Potoku, ko se bodo mladi tečajniki priključili Petru Rojcu, ki bo pripravil fotografski safari po angleškem in francoskem delu parka.

Besedilo in fotografije: Iztok Končina in Igor Lipovšek

Tagi