Po poti spominov NOB

Združenje borcev za vrednote NOB Domžale je v soboto, 29. septembra 2018, pripravilo tradicionalni jesenski pohod Po poti spominov NOB. Letošnji pohod je bil namenjen vzhodnemu delu občine.

Zbrali so se pri spomeniku borbi in delu v središču Domžal in nato odšli do spomenika žrtvam druge svetovne vojne. Pohod je krenil proti Šumberku. Na eni strani so se poklonili desetim talcem, ki so bili usmrčeni leta 1941, na drugi strani Šumberka pa Francu Chwatalu, Ignacu Hribarju in Venclju Perku, ki so jih septembra 1944 ubili domobranci. V Dobu so obiskali spomenika obeh svetovnih vojn in se spomnili Martina Koželja in padlih gasilcev.

Pri spomeniku osamosvojitveni vojni, samostojnosti in državnosti v Dobu so spregovorili o prelomnih dogodkih v letih 1990-91, bojih na območju domžalske občine in krvavem davku v teh bojih. Na poti mimo Gorjuše in Krumperka so obudili spomin na ljudskofrontno gibanje, delavske stavke in priprave na 2. svetovno vojno, v Begunjah ustreljenega aktivista Poldeta Miša, uspešne boje Kamniškega bataljona v letu 1941 in partizanske tragedije na Oklem. Po prihodu v Domžale so imeli tovariško srečanje.

Tekst in foto: Igor Lipovšek

Tagi