Po Domžalah so zazvenele citre

V soboto so po Domžalah zazvenele citre. Čudovite zvoke citer ste lahko slišali na vsakem vogalu v središču Domžal. Sto citrarjev iz vse Slovenije je popestrilo dogajanje v našem mestu. Pozdravna govora sta povedala predstavnica Društva Lipa Domžale, Marija Knific in župan občine Domžale Toni Dragar. Ob zvoku citrarskega kvarteta in plesnih ritmih Češmink, so se citrarji po pol urnem programu na tržnem prostoru sprehodili po mestu in razveseljevali mimoidoče.

V soboto, 6. maja 2017, so Domžale preplavili citrarji, ki so posamezno ali v skupinah, na dvajsetih različnih lokacijah v središču Domžal s svojo glasbeno predstavitvijo razveseljevali mimoidoče. Citrarji, pevci, kitaristi in basisti ter vsi sodelujoči so Domžale v sobotnem dopoldnevu oživili ter mimoidočim prikazali igranje na citre in ostale instrumente. 

»V zadnjih letih se je na širšem območju Domžal veliko občanov, predvsem pa občank, odločilo za igranje citer. Nekoč je bil to priljubljen ljudski instrument, danes pa postaja glasbilo za igranje tudi zahtevnejših klasičnih skladb. Posebnost glasbenikov na citrah je v tem, da se v skupine vključujejo tako mladi kot starejši, in tako pokažejo, da za ljubitelje instrumenta ni starostnih omejitev,« pravi Boža Bauer, tudi sama navdušena citrarka, pobudnica pravega citrarskega praznika, prof. Peter Napret, predsednik Citrarskega Društva Slovenije, pa je pred vsako skladbo na tržnem prostoru opisal različne citre ter pomen citer na glasbo kot take.

Tako so po krajšem programu na tržnem prostoru krenile skupine citrarjev po Domžalah, ter zasedli bolj znane in obljudene lokacije. Notice Društva Lipa Domžale so zaigrale v prehodu v SPB pri banki ADDIKO, Siničke, Strunce Val in Planike iz Društva Lipa Domžale so zaigrale na križišču pred spomenikom na Kolodvorski, Citrarski kvartet GŠ Ljubljana Moste-Polje je zaigral pred Baby Centrom, Ana Tavčar in Nuša Vrhovnik sta zaigrali pred Deželno Banko, Janja Brlec iz Sedraža nad Laškim je zaigrala v Mercedes Baru, Francka Šaus iz Preddvora je zaigrala pred Avtobusno postajo pri Mercatorju, LUŠ´ne citrarke iz Šentjurja pri Celju so zaigrali ter zapeli pri Zlatih časih, Tomaž Plahutnik iz Stahovice je zaigral na terasi kavarne Vejca pred domom starejših Domžale, GŠ Brežice pri vhodu v Tuš center, Ubrane strune iz Griž pred Kava bar Maja, Srebrne strune iz Litije na ploščadi Tuš pred slaščičarno, Marjanke iz Velenja pred 1000+1, skupina Irene Tepej iz Vinske Gore na vogalu pri SKB, Vida Učakar iz Kranja pred Mercator centrom, Trio Glas strun iz Prevorja pri mesariji Luka, Damjana Praprotnik z učenci iz Cerkelj na Gorenjskem pred Florjanom in Železniško postajo, Tatjana Zalokar z ostalimi citrarkami pri gostilni Keber, Eva Poglajen iz Komende pa pri Zlati skledi.

Po zaključku igranja po Domžalah, so vsi citrarji nastopili skupaj še na tržnem prostoru, kjer sta jih s pozdravnim govorom pozdravila predsednik Društva Lipa, Marjan Ravnikar ter priznana domača citrarka Tanja Zajc Zupan. Ker pa je istočasno potekala prireditev Kuhna na plac, je citrarje prišlo poslušat veliko število obiskovalcev, ki so z dolgim aplavzom nagradili prizadevnost organizatorjev ter seveda tudi citrarjev, ki so predstavili citre obiskovalcem Domžal kakor tudi Domžalčanom. Ob koncu citrarskega praznika se je v imenu občine Domžale vsem citrarjem in organizatorjem koncerta zahvalil še idejni vodja dogodkov na tržnem prostoru Vido Repanšek z željo, da takšen citrarski praznik priredijo še velikokrat in morda še v večjem številu, za kar verjetno ne bo težko, saj se čedalje več starejših, razveseljivo pa je, da tudi mladih, odloča za učenje igranja na citre, ta starodaven instrument.

Več fotoutrinkov si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi