Po dišeča doživetja za zdrava spoznanja letos v Srce Slovenije

Tradicionalni zeliščarski festival s pevko Ditko in brezplačnim varstvom za otroke

Zeliščarji iz vse Slovenije, lokalni poznavalci samoniklih zelišč, ustvarjalci raznoterih dišečih zgodb in poznavalci zeliščarskega podjetništva bodo v soboto, 8. junija, Slivno in Vače spremenili v prostor posebnih doživetij. Obiskovalci bodo od 9. do 18. ure lahko izbirali med posebnostmi na zeliščni tržnici in med številnimi dogodki, ki se bodo vrstili na drugem zeliščarskem festivalu v Srcu Slovenije.

DRUŽINSKO – TUDI Z VARSTVOM OTROK

Po lanskem festivalu na Bogenšerku se zeliščarji letos selijo v geometrično središče Slovenije. Organizatorji – Zadruga Jarina in LAS Srce Slovenije v sodelovanju z gostoljubnimi domačini, združenimi pod okriljem Društva za razvoj Slivne – so prepričani, da bo zaradi številnih novosti obiskovalcev še več in da se bo za obisk lažje odločila tudi marsikatera družina. V programu so tudi dejavnosti za otroke, v času strokovnih predavanj in okrogle mize pa bo poskrbljeno za brezplačno varstvo najmlajših.

STROKOVNO O ZELIŠČIH IN NJIHOVIH ZGODBAH

Na letošnji okrogli mizi bodo izbrani gostje, med katerimi bo tudi dr. Aleksandra Pivec, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, spregovorili o podjetnosti v zeliščarstvu, ki postaja ena od perspektivnih panog za razvoj podeželja.

Na zeliščarskem festivalu bo sodeloval tudi Anton Komat, ki bo predaval o Tradicionalnih ekoloških znanjih.

Poznavalci, kot sta znani zeliščarki Jožica Bajc Pivec in Mojca Bokal, etnobotaničarka Vlasta Mlakar, ekolog Anton Komat, poznavalka dediščine Dušica Kunaver in strokovnjakinja nacionalnega vrta zdravilnih in aromatičnih rastlin Nataša Ferant bodo s svojimi strokovnimi predavanji obiskovalcem odstirali znanja prednikov in spodbujali željo po še več znanja o zeliščarstvu.

Festival, ki je nastal pod okriljem LAS Srce Slovenije, je eden od zanimivih projektov v okviru Programa razvoja podeželja 2014-2020 in je delno sofinanciran iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

 

Sabina Grošelj je lansko leto poleg predavanja poskrbela za čudovito razstavo, tokrat pa vas bo naučila izdelati milo za vsakdanjo rabo.

OKUSNO, USTVARJALNO IN RAZIGRANO

Otroci in odrasli se bodo lahko preizkusili v oblikovanju gline v delavnici rokodelke Barbare Vrtačnik, nabiranju zelišč po travnikih Slivne in urejanju herbarija z zeliščarko Mojco Bokal, izdelavi mil z zeliščarko Sabino Grošelj ter peki zeliščnih dobrot in posebne pice z zelišči. Skupaj z zavodom Gost bodo slabovidni pripravljali žlikrofe. Živahno dogajanje bo opoldne strnjeno v centru Slivne, kjer bo koncert vse bolj priljubljene pevke Ditke, znane po pesmih Ferija Lainščka. Nastopili bodo tudi učenci Glasbene šole Kokalj. Po 15. uri bodo obiskovalci lahko izkoristili posebne ugodnosti Pustolovskega parka Geoss.

Po polovični ceni lahko od 15. ure dalje obiščete Pustolovski park Geoss, največji in najvišji park v Sloveniji.
Brezplačni prevozi od železniške postaje v Litiji do Slivne in nazaj. Izkoristite tudi ugodnosti Slovenskih železnic. Uporabite kartico Izletko in se v Litijo iz Ljubljane pripeljite tudi do 50 odstotkov ceneje.

Celoten program zeliščarskega festivala si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Program, ki se še bogati, lahko spremljate tudi na spletnih straneh in družabnih omrežjih Zadruge Jarina in Srca Slovenije.

Zadruga za razvoj podeželja Jarina

Tagi