Pletemo spomine… z Marijo Jenc – Bolharjevo Mici

Še pomnite Domžalci?

Z jesenjo se v Knjižnici Domžale ponovno nadaljujejo domoznanski večeri. Andreja Čokl je tokrat v goste povabila gospo Marijo Jenc – Bolharjevo Mici, ki je letos dopolnila 90 let in letom navkljub pred kratkim izdala že svojo šesto pesniško zbirko. Najstarejša članica Literarnega krožka Društva Lipa Domžale, Univerze za tretje življenjsko obdobje, se rada spominja tudi časov, ko je z igranjem harmonike navduševala pri Repanšku na Homcu.  

Druga sezona dogodka »Še pomnite Domžalci?«, ki poteka v organizaciji Službe za turizem Občine Domžale in Knjižnice Domžale se je pričela v četrtek, 25. oktobra 2018, kot gostja pa je tokrat nastopila Marija Jenc – Bolharjeva Mici. Obiskovalci pogovora so slišali zanimiv »sprehod« skozi njeno devetdesetletno življenje. Mici, ki je bila Rojena v Ihanu, je še enkrat več obudila spomin na otroštvo in mladost. Povedala je, kako zelo se je spremenil kraj njenega rojstva. Večji del otroštva je sicer preživela v zdajšnji Bistriški ulici v Domžalah. Mici ima odličen spomin. Spomnila nas je – tako na italijansko kot nemško pesem, ki so ju morali otroci peti ob okupaciji fašistov oziroma nacistov. Med prijetnimi spomini je prišlo na vrsto tudi igranje harmonike, s katero je bila več kot desetkrat med najboljšimi harmonikaricami na nekdanji tradicionalni prireditvi Po domače v znani gostilni Repanšek na Homcu. Ob tem se je Mici spomnila tudi svojih stricev, ki so bili vsi po vrsti glasbeniki, pa tudi časov, ki harmonikaricam niso bili naklonjeni, pa je vendar sama z veliko ljubeznijo začela igrati ta instrument, ki jo spremlja tudi v domu upokojencev. Lepi so tudi spomini na narodno nošo, ki jo je vedno rada oblekla.

»Nekaj moraš delati, pa četudi škodo,« nam je smeje dejala Mici, ki še vedno rada kvačka. Pesnica Mici je svoje pesmi izdala v šestih knjižicah in jih večino zna na pamet. Nekaj njenih pesmi sta na srečanju prebrali Zlatka Levstek in voditeljica pogovora Andreja Čokl.

Melodije srca (2003), Duša poje (2005), Ujeta v spomine (2007), Večni krog (2009), Zahod sonca (2011) in Odmevi časa (2015) so naslovi šestih samostojnih pesniških zbirk najstarejše članice Literarnega krožka Društva Lipa Domžale, Univerze za tretje življenjsko obdobje, Marije Jenc, ki jesen življenja preživlja v Domu upokojencev v Domžalah. Pesnica Marija Jenc, morda celo bolj poznana kot Mici, v pesniških zbirkah predstavlja svojo življenjsko zgodbo, s posebno ljubeznijo do spominov iz otroštva in družine, obenem pa je kritična do aktualnih dogodkov in nostalgična do včerajšnjih Domžal, opisuje pa tudi naravo. V pesmih, kjer nikjer ne manjka rim, se prepletajo tudi raznovrstna čustva, ki jih odsevajo naslovi posameznih pesniških zbirk.

Marija Jenc se je rodila 13. maja 1928 na Goričici pri Ihanu. Njeno mladost sta zaznamovala druga svetovna vojna in težko življenje po njej. Svojo življenjsko zgodbo je zapisala kot prozno besedilo v eni od zbirk. Življenje zanjo nikoli ni bilo lahko, a je ostala pokončna in vedra. Poročila se je in vzgojila štiri otroke. Vse življenje je pletla in kvačkala, zato ni čudno, da še vedno ustvarja prave umetnine.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi