Plakat miru: Bodočnost miru

Ob mnogoterih prireditvah in dogodkih, ki jih organizirajo in gostijo v Knjižnici Domžale, imajo društva in skupine tam na voljo tudi prostor, kjer lahko razstavljajo slike, risbe, akvarele ali kakšne druge izdelke. Odprtje ene takšnih razstav, ki je bila izvedena v organizaciji Lions kluba Domžale, Kulturnega društva Vera Terstenjak ter Knjižnice Domžale, je potekalo v torek, 20. marca 2018. Razstavo, ki so jo poimenovali Bodočnost miru, so pripravili učenci Likovnega društva Vera Terstenjak, ki so ustvarjali v okviru 29. mednarodnega Lions likovnega natečaja Plakat miru 2017-2018. Mladi likovniki so tudi tokrat navdušili s svojimi zamislimi, ki so jih prelili na slikarska platna.

Odprtje razstave sta spremljala kulturni program in slavnostni nagovor predstavnikov Lions kluba Domžale  Jadranke Šumi in Francija Baloha. Boštjan Pavlič iz Lions kluba Domžale je najprej predstavil vse zbrane in dejal: »Lionizem se je rodil pred sto leti. Lionisti se družimo po klubih po svetu in tako predstavljamo eno on najstarejših humanitarnih organizacij…« Poslanstvi Lions kluba je ustvarjanje in krepitev sporazumevanja med ljudmi, vsega sveta, človekoljubnost, prostovoljna pomoč lokalno in širše. Lions klub Domžale je bil ustanovljen leta 1996 in je dejaven na mnogih področjih, tudi na področju mednarodnega Lions likovnega natečaja Plakat miru, za katerega razstavo vsako leto pripravijo v Knjižnici Domžale.

Franci Baloh, bodoči predsednik Lions kluba Domžale je povedal, da je letos na ogled 21 likovnih del, zahvalil pa se je tudi Osnovni šoli Venclja Perka ter ravnateljici Petri Korošec, psihologinji Nataši Fabjanič ter pomočnici ravnateljice Karolini Smrekar, saj je s te šole večina mladih nadebudnih slikarjev, ki jih vsi našteti tudi podpirajo. Velika zahvala pa gre seveda Likovni šoli Vere Terstenjak, kjer vsako leto pripravijo mlade umetnike v razmišljanje in realizacijo na temo miru v svetu in doma, to pa mladi umetniki nato prelijejo na slikarska platna.

Jadranka Šumi je povedala nekaj besed o ustvarjanju plakata miru ter sporočila, da slikarke in mentorice mladih ustvarjalcev Vere Terstenjak zaradi bolezni  ne bo na razstavo. Na razstavo v ZDA bo šla risba mlade nadebudne umetnice Nike Korošec. Sliko je izbrala komisija, prikazuje pa jato golobov miru.

V kulturnem programu so sodelovali otroci Baletne šole Balerina iz Mengša z mentorico Valerijo Bele ter pomočnico Nino Fartek. Po kulturnem programu pa so mladim slikarkam in slikarjem podarili nagrade in diplome za izredno lepe slike z motivi miru. Natečaja za Plakat miru so se udeležili in svoje izdelke na ogled postavili mladi umetniki, stari od 11 do 13 let: Nika Korošec, Živa Cerar Drobnič, Živa Marolt, Filip Kastelec, Jerca Flerin, Ariana Beganović, Julija Medvešek, Maša Medvešek, Abnor Destani, Ana Železnik, Ana Remc in Stela Stanič. Čestitke vsem avtorjem!

Avtor: Miro Pivar: Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi