Plakat miru: “Bodimo prijazni”

Učenci Likovnega društva Vera Terstenjak so ustvarjali v okviru 30. mednarodnega Lions likovnega natečaja za Plakat miru 2018-2019. Vsako leto Lions klubi s celega sveta sponzorirajo mednarodni likovni natečaj “Plakat miru” v lokalnem okolju. Namen natečaja je spodbuditi otroke v starosti od 11 do 13 let k razmišljanju o življenju na našem planetu Zemlja, o sočutju, o miru. Svoja razmišljanja otroci z različnimi tehnikami predstavijo kot likovna dela.

V organizaciji  Lions klub Domžale, KD Vera Terstenjak in Knjižnice Domžale je v torek, 12. marca 2019, potekalo odprtje razstave “Plakat miru” z naslovom “Bodimo prijazni”. Razstavljena dela so nastala v okviru mednarodnega natečaja “Plakat miru”, na njem pa so sodelovali mladi likovni umetniki, ki so pod mentorstvom akademske slikarke Vere Trstenjak ustvarili čudovita dela, ki sedaj krasijo prostore domžalske knjižnice.

V uvodu odprtja razstave je Boštjan Pavlič, zakladnik Lions kluba Domžale pozdravil vse navzoče, zatem pa je podal nekaj podatkov o nastanku in številu Lions klubih po svetu in v Sloveniji. Lions klub Domžale je bil ustanovljen leta 1996 in letos šteje že triindvajset let. Njihov mednarodni slogan pa se glasi »We serve-Pomagamo«. V nadaljevanju je spregovoril predsednik Lions kluba Domžale Štefan Pojbič, ki je pozdravil navzoče in mlade slikarje, ki so se pod mentorstvom likovne umetnice Vere Terstenjak udeležili natečaja. Članica Lions kluba Domžale Jadranka Šumi pa je podala podatke o poteku likovnega natečaja. Nekaj besed je spregovorila tudi pooblaščenka guvernerja za “Plakat miru” Darja Delavec, ki je pohvalila mlade likovnike za vse napisane misli in izjemno lepe slike.

Natečaj poteka stopenjsko. Dela se najprej ocenjujejo na lokalnem nivoju, nato na nivoju distriktov in v končni fazi na mednarodnem nivoju. Izmed vseh del, ki se zberejo na koncu natečaja je izbranih 23 del, ki predstavljajo delo več kot 350.000 otrok iz vsega sveta. Število vseh otrok, ki sodelujejo na natečaju pa je po grobi oceni vsaj desetkrat večje. Vsak plakat se ocenjuje glede na izvirnost, umetniški slog in tehniko ter na izražanje razpisane teme. V letu 2018/2019 natečaj “Plakat miru” v Sloveniji poteka že dvaindvajsetič in sicer pod naslovom “Bodimo prijazni”.

Avtorji enaindvajsetih plakatov, ki so razstavljeni v avli Knjižnice Domžale so: Andraž Močnik, Brina Mohar, Arbnor Destani, Maša Medvešek,  Maša Kovač, Jure Močnik, Jaka Savšek, Matic Osrečki, Filip Kastelec, Pia Zabret Verbole in Ela Kušar. Omenjeni avtorji so stari med 11 in 13 let in so po starostnem kriteriju lahko sodelovali na natečaju, iz rok Vere Terstenjak in Darje Delavec so prejeli zahvale.

So pa v okviru letošnje tematike natečaja ustvarjali še nekateri mlad umetniki, ki so stari manj kot enajst ali pa več kot trinajst let. Kljub temu, da uradno niso sodelovali na natečaju, so s svojimi likovnimi deli izrazili svoje poglede na mir v svetu, zato so tudi njihova dela vključili v razstavo. Sodelovali so: Nika Korošec, Živa Cerar Drobnič, Črt Cerar Drobnič, Kaja Gorenc, Janja Majhenič, Timotej Košmrl, Tinkara Mohar, Tara Pavliha, Julija Primožič in Eva Gregorka.

V kulturnem programu na odprtju razstave so zaplesale mlade balerine iz Baletne šole Balerina iz Mengša. Razstava bo v Knjižnici Domžale na ogled do 30. marca 2019.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi