Pevci pozabljenih pesmi

Jernej Dirnbek, ki je širši javnosti postal znan kot soustanovitelj glasbene skupine MI2, je junija 2016 pri Založbi Miš izdal svoje prvo literarno delo – roman Pevci pozabljenih pesmi. V literarno-glasbenem večeru, ki je v Knjižnici Domžale potekal v četrtek, 1. februarja 2018, smo se pomikali po stopinjah avtorjevega literarnega in glasbenega ustvarjanja ter prisluhnili nekaterim najžlahtnejšim skladbam iz njegovega opusa. Dogodek je potekal v okviru festivalskega dneva Bralnice pod slamnikom.

V Knjižnici Domžale je potekal literarni večer, na katerem je Jernej Dirnbek iz Ljubljane predstavil svojo knjigo Pevci pozabljenih pesmi. To je bil tudi eden prvih literarnih nastopov »na svobodi«, saj je bil do nedavnega zaposlen v uradu informacijske pooblaščenke, sedaj pa je kot pravi, samostojni kulturni delavec. »Počaščen sem, da bom lahko predstavil svojo knjigo tako blizu kulturnega praznika …,« je dejal v uvodu dejal Jernej Dirnbek, pevec, poet in pisatelj ter član skupine Mi2.

Jerneja poznamo kot ustanovnega člana popularne skupine MI2, pevca in avtorja besedil, ki jih piše tudi za druge. Še malo in bodo imeli 25-letnico obstoja, praznik pa bodo zagotovo obeležili z vrsto koncertov. Izdali so že nekaj pesniških zbirk, leta 2015 pa je izšel tudi dokumentarni film režiserja Rudija Urana o skupini z naslovom Kdo = MI2. Izdali so 8 albumov; začelo se je s Črtico, zadnji album Čista jeba pa je izšel 2014. »Ideja za knjigo se mi je v glavi porodila, ko so me začele obletavati nekoliko grešne misli. Začutil sem željo po petju pozabljenih pesmi, ki smo jih včasih prepevali s prijatelji po gostilnah,« pravi Jernej. In se pošali, da preden se je odločil, da bi to obnovil in povedal ženi, je sklenil, da bo raje napisal knjigo.

Zgodba v knjigi govori o Zdravku Strnadu, ki se ločen, nesrečen, brez avta in službe, vrne na deželo in tu, v Podgorju, spet najde smisel življenja. V knjigi je kar nekaj citatov ponarodelih in ljudskih pesmi, tudi skladb slovenskih avtorjev kot so Vlado Kreslin, Zoran Predin in Iztok Mlakar. Jernej Dimbek-Dimek je med pripovedovanjem zapel vrsto avtorskih pesmi s pripovedno vsebino, polno hudomušnih, včasih tudi pikrih elementov, kar je značilno za njegovo pesniško ustvarjanje. Njegova zgodnja besedila slonijo na resničnih zgodbah, ki so se zgodila ljudem v rodnem Rogatcu. »V romanu pa je seveda drugače, tu gre za v celoti izmišljeno zgodbo,« je poudaril Jernej in da sedaj ne spreminja več sveta, kot nekoč.

»Za generacijo 35 plus, za generacijo, ki je še doživela prejšnjo državo, njeno kulturo, glasbo. V knjigi sem uporabil več odlomkov iz različnih pesmi, ki jih bo ta generacija prepoznala: od Beatlov, Riblje čorbe, slovenskih popevk do slovenskih narodnih. Glavni junak se nekajkrat vrne v čas svoje mladosti brez mobilnikov in z več druženja, pohajkovanja, pomoči prijateljem. Zato bo knjigo najbolj razumel bralec, ki še malo pomni tiste čase.« 

Jernej Dirnbek (1971) prihaja iz Rogatca, od začetka študija na Ekonomski fakulteti pa prebiva v Ljubljani, kjer ima družino in službo. Širši javnosti je bolj poznan kot ustanovitelj in član glasbene skupine Mi2, pri kateri igra kitaro, poje in je avtor približno polovice besedil njihovih skladb. Roman Pevci pozabljenih pesmi je njegov literarni prvenec, čeravno sta s soavtorjem besedil pri skupini Mi2 Tonetom Kregarjem do sedaj družno objavila dve pesniški zbirki: Mi2 pišema poezije (2002) in Mi2 pesmarica (2010). Za pisanje proze se je po lastnih besedah odločil zato, ker je ugotovil, da pripovedi o Pevcih pozabljenih pesmi ne uspe stlačiti v nekaj štirivrstičnih kitic, pa tudi zaradi spoznanja, da je nekatere zgodbe lažje zapisati, kot doživeti. Sicer pa je doslej ustvarjal v verzih in besedi za gledališče (Mi2, Robinson in Petek, Do nazga, Fotr, Slovenska muska od A do Ž), film (Vinopirji), prireditve (Državna proslava ob dnevu državnosti) in TV razvedrilne oddaje (As ti tut not padu, Hri-Bar, Jebovlje, Je bella cesta in NPU)…

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi