Pevci nam pojejo, godci pa godejo

4. Srečanje ljudskih pevcev in godcev

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti že desetletja spodbuja glasbeno tradicijo in skrbi za njeno ohranjanje. Prav vse ljubitelje ljudskih pesmi in godčevskih viž vsako leto povabi, da zapojejo in zaigrajo na območnih srečanjih tisti ljubiteljski glasbeniki, pevke, pevci ter godci, ki gojijo avtorski odnos do glasbenega izročila. Ljudski pevci in godci ohranjajo zakladnico naših prednikov, ki ima bogato veselo ali žalostno pripovedno vsebino. Vse te vsebine so se že od nekdaj prenašale od ust do ust, iz kraja v kraj, iz roda v rod. Že nekoč je veljalo, da so se ljudje med seboj veliko družili in, da je bilo med več osebnega stika. Prihod muzikanta pa je prinesel obilo dobre volje, zato so se rojevale nove zgodbe in melodije.

Območni izpostavi JSKD Domžale in Kamnik sta v sodelovanju Slamnikarskim muzejem Domžale v soboto, 9. junija 2018, v okviru Slamnikarskega sejma organizirala 4. Srečanje ljudskih pevcev in godcev iz Domžal in Kamnika, z naslovom Pevci nam pojejo, godci pa godejo. Na srečanju so se predstavile štiri skupine ljudskih pevk in pevcev ter godec z ženskim vokalom.

Na srečanju se je predstavil Moški pevski zbor Društva upokojencev Janez Cerar Domžale, Ženska pevska skupina Šola zdravja Domžale, obe skupini vodi Marika Haler, Ljudske pevke Predice iz Kamnika, Ljudske pevke KD Domžale pod vodstvom Mare Vilar ter ljudski godec Toni Malenšek s pevko Majdo Novak. Strokovn spremljevalka je bila dr. Mojca Kovačič, program pa je povezovala Špela Šebenik. Vsaka nastopajoča skupina je zapela dve pesmi, ravno tako je godec zaigral dve skladbi, na koncu nastopa posamezne skupine je Matej Primožič, vodja JSKD Domžale podaril cvetje vodji posamezne skupine.

Srečanje pevcev ljudskih pesmi ter godcev ljudskih viž so namenjena skupinam in posameznikom, ki ohranjajo ali poustvarjajo slovensko ljudsko glasbeno dediščino. Na ta srečanja torej sodijo ljudski pevci in godci, ki pojejo ljudske pesmi ali igrajo ljudske viže, “pravi” ljudski pevci in godci, posamezniki in skupine, ki na podlagi zapisov iz knjig ali terenskih posnetkov poustvarjajo izključno ljudsko pesem in ljudske viže.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi