Pesem mengeških zvonov – predstavitev knjige o pritrkovanju v Mengšu

V župnijskem domu v Mengšu, blizu cerkve sv. Mihaela je v četrtek, 21. maja 2015, potekala uradna predstavitev knjige Pesem mengeških zvonov. Na predstavitvi je poleg mengeških glasbenikov in pritrkovalcev sodeloval tudi njihov dolgoletni mentor, starosta slovenskega in mengeškega pritrkavanja Franc Blejc, častni občan Občine Mengeš. Njemu in njegovi 85-letnici ter 20-letnici Občine Mengeš je tudi posvečena knjiga Pesem mengeških zvonov – o pritrkavanju v Mengšu. Tako je Zveza kulturnih društev Občine Mengeš, ki je založnica knjige, le dočakala izid nadvse zanimive knjige Pesem mengeških zvonov – o pritrkovanju v Mengšu, ki so jo skupaj pripravili Nataša Vrhovnik Jerič, Ivan Sivec, Jože Vahtar in Primož Hieng.

Mengeška godba je po večerni Sveti maši pred župnijskim domom zaigrala nekaj pesmi in s tem privabila farane, ki so šli od Svete maše ter še ostale obiskovalce, da so prišli pogledat, kaj se dogaja. Tako se je kar hitro nabralo polno obiskovalcev, ki so po koncu igranja Mengeške godbe skupaj z avtorji knjige ter slavnostnim gostom Francem Blejcem, županom občine Mengeš Francem Jeričem in mengeškim župnikom Janezom Avsenikom odšli v veliko dvorano župnijskega doma in ga napolnili do zadnjega kotička.

Predstavitev se je začela zelo nazorno, ko so nam mengeški pritrkovalci na stare zvonove in mengeške pritrkovalke na nove, manjše zvonove zaigrali nekaj melodij pritrkavanja. Primož Hieng, ki je v knjigi prispeval besedila in fotografije, ki jih je tudi uredil, je bil povezovalec programa in izpraševalec avtorjev knjige in slavnostnega gosta. Fotografije v knjigi je prispeval tudi Janko Skok, je pa precej starejših slik prispeval slavljenec Franc Blejc. Knjigo je jezikovno pregledal «Megamoment«, oblikoval in pripravil za tisk pa »Imprimo«.

Uvodoma je obiskovalce pozdravila predsednica Zveze kulturnih društev Občine Mengeš, Nataša Vrhovnik Jerič, zatem je moški pevski zbor Mengeški zvon zapel pesem »Ko nam za praznik zapoje zvon«, nato pa je Primož Hieng začel pogovor z avtorji knjige.

Nataša Vrhovnik Jerič, ki je veliko gradiva izbrskala in tudi uredila za to izjemno knjigo, je dejala, da je literature o pritrkavanju na Slovenskem zelo malo. Našlo se je nekaj novejših krajših člankov, dva priročnika iz leta 1926, notno gradivo iz leta 1928 in 1987, novejša zbirka pritrkovalskih melodij, nekaj redkih zvočnih posnetkov, doktorska disertacija in monografija o pritrkavanju na Vipavskem, potem pa se že neha. Tako bo monografija o pritrkavanju v Mengšu zagotovo obogatila zbirko zapisovanja kulturne dediščine na Slovenskem, saj je knjigi priložen zvočni CD z melodijami pritrkavanja, v knjigi pa je tudi nekaj notnih zapisov Franca Blejca za pritrkovalce.

Monografija o pritrkavanju v Mengšu bo obogatila zbirko zapisovanja kulturne dediščine na Slovenskem.

Ivan Sivec, ki je v knjigi prispeval tudi nekaj svojih pesmi ter tudi besedila je dejal, da bi še posebej rad poudaril, da je Franc Blejc izjemen človek, ki je vedno pripravljen na pogovor in konkretno pomoč, zmeraj je dobrotljiv in ljubezniv ter vedno nasmejan in dobre volje. Ko je pozneje spremljal njegovo delo, je spoznal, da je za Mengeš naredil veliko, prav tako pa je svetel zgled za vso svojo družino. Velik del izjemne srčnosti in pozitivnega pogleda na svet je znal prenesti prav na vse člane svoje družine, kar se ne zgodi ravno povsod, ob strani pa mu stoji tudi njegova razumevajoča žena.

Jože Vahtar, pobudnik, da je ta knjiga sploh nastala, je dejal, da v življenju prevečkrat hodimo drug mimo drugega, vemo, kaj kdo dela, a se nam to največkrat zdi kot da tako mora biti. S Francem Blejcem ga je usoda zbližala med delom pri Mihaelovem sejmu. Spoznal ga je kot človeka s srčno kulturo, ki mu delo za ljudi pomeni največ v njegovem življenju. Ob delu z njim, kot tudi z mladimi pritrkovalci, se je seznanil tudi z Blejčevim inovativnim pristopom k pisanju notnega zapisa za pritrkavanje kot tudi z njegovimi zapiski, ki jih je kot kroniko pisal o vsem njegovem delovanju.

Na vrsto je seveda prišel tudi slavljenec Franc Blejc, ki se je vsem iskreno zahvalil za ta »spomenik pritrkavanju v Mengšu«, za ta izjemen večer, ki so mu ga priredili. »To je slovesno zvonjenje, največkrat ob cerkvenih praznikih«, je razložil o pritrkavanju Franc Blejc. »Na Slovenskem je za to slovesno glasbo veliko različnih izrazov od trjanjčenja, nabijanja, klenkanja , pinkanja … To je glasba, ki je v Sloveniji znana več kot 600 let, obstaja pa že okoli 400 melodij, nastajajo pa tudi nove.« Slavljenec je tudi prebral posvetilo, ki jo je napisal v podarjeno knjigo Ivanu Sivcu: «Spoštovani dobri sosed Ivo! Leta 1983 smo postali sosedje. Za novo leto 1984 je cela vaša družina prišla voščit k nam srečno, zdravo novo leto. Ob stisku roke si mi prinesel – kot si rekel – vselitveno dovoljenje – s kaseto Fantov z vseh vetrov z motom pesmi: Naj sosed meje ne pozna! Tega prvega obiska in izrečenih besed se spominjam vseskozi in želim, da dobri sosedski odnosi ostanejo tudi z našimi potomci.«

Franc Blejc je v knjigo Pesem mengeških zvonov napisal posvetilo svojemu najboljšemu sosedu – Ivanu Sivcu.

Seveda se je slavljenec zahvalil tudi Primožu Koscu, ki je dal pobudo in tudi posnel pritrkovalce ter spravil 31 melodij pritrkavanja na CD, ki je priložen knjigi. Ta knjiga je tudi spodbuda zdajšnjim in morebitnim naslednjim rodovom pritrkovalcev, da ohranijo to lepo glasbo cerkvenih zvonov. Kot je dejal slavljenec, ne hodijo v zvonik pritrkavat za plačilo ampak Bogu v čast in njim za dušo in veselje.

Franc Jerič,  župan občine Mengeš je dejal, da so Mengeški pritrkovalci že od nekdaj znani in priznani v ožji in tudi širši okolici. Iz zapisov in pričevanj vemo, da so bili tudi časi, ko je bilo pritrkavanje prepovedano ali pa zelo omejeno, pa vendar se je ta umetnost ohranila vse do danes, tudi zaradi takih pritrkovalcev, kot je cenjeni Franc Blejc. Župan Jerič je slavljencu izročil tudi darilo.

Med pogovorom je dve pesmi zaigral priznani orgličar Marjan Urbanija, ki je iz svojih priljubljenih prijateljic izvabil melodijo »Iz stolpa zvon zvoni« ter na koncu še »Pod Rožnato planino«, pri kateri so mu s petjem pomagali obiskovalci prireditve.

Pritrkovanje na zvonove je glasba, ki je v Sloveniji znana več kot 600 let, obstaja pa že okoli 400 melodij, nastajajo pa tudi nove.

Ob koncu sta se slavljencu zahvalili in mu podarili šopek cvetja še predsednica Turističnega društva Mengeš, Zorka Požar in predsednica Zveze kulturnih društev Občine Mengeš, Nataša Vrhovnik Jerič, nato pa so člani moškega pevskega zbora Mengeški zvon zapeli slavljencu zdravico.

Vsem, ki ste pripomogli h tako lepemu večeru se iskreno zahvaljujemo, ne zamerite, če smo koga pozabili omeniti, poglejte si video o predstavitvi in seveda, kupite to enkratno monografijo, ki je bogata z veznim tekstom, slikami, zvočnim CD-jem, ki je nastal na pobudo Primoža Kosca in notnim zapisom pritrkavanja.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi