Pero Lovšin – Ti lahko

Dokumentarni film pripoveduje zgodbo o Perotu Lovšinu, prvi punk zvezdi nekdanje Vzhodne Evrope. O njegovem ustvarjanju glasbene, pa tudi neglasbene zgodovine. Od uporniškega anarhizma sedemdesetih let, prek osamosvajanja in demonstracij na ljubljanskem Kongresnem trgu, pa do evropskega nogometnega prvenstva leta 2000 v Amsterdamu. Kamera spremlja Lovšina med nastopi v malih slovenskih mestih, s Pankrti na Dunaju in na velikem odru Cankarjevega doma ter med ustvarjanjem njegove zadnje plošče; z njim smo v filmu na poti in doma.

Pero Lovšin je kajpak slovenska punk legenda, mož v službi rokenrola, ki je dobil svoj film z naslovom »Ti lahko« v režiji Janija Severja. Ob bok domžalski  premieri filma, pa smo gledalci lahko prisluhnili, kaj o filmu in rokenrolu meni sam akter in njegovi najbližji. Pogovor po projekciji filma je v Mestnem kinu Domžale potekal v ponedeljek, 19. novembra 2018, ki so se ga poleg glavnega akterja udeležili še režiser Jani Sever ter pet članov skupine Pankrti. Pogovor je vodila Cveta Zalokar, direktorica Kulturnega doma Franca Bernika Domžale.

V pogovoru smo slišali, da je za Perotom Lovšinom že 40 let pevske kariere. Izdal je pet albumov s Pankrti, tri s Sokoli in kar deset samostojnih albumov. Oktobra je filmski prostor obogatil s celovečernim glasbeno-dokumentarnim filmom Pero Lovšin – Ti lahko. Pero film napoveduje tudi s singlom “Na dobri poti” z zadnjega studijskega albuma, ki je nastal v sodelovanju s Prismojenimi profesorji bluesa, in videospotom iz filma. V filmu nastopajo: Pero Lovšin, Pankrti, Big Foot Mama, Prismojeni profesorji bluesa, Glen Matlock (Sex Pistols), Birsa Brothers, Španski borci ter Darja Lovšin, Matej Lovšin, Igor Vidmar, Gregor Tomc, Peter Mlakar, Borut Mehle in Žare Pak.

Kamera Perota spremlja med nastopi v malih slovenskih mestih, v tako imenovanih »garažnih zabavah«, s Pankrti na Dunaju in na velikem odru Cankarjevega doma. Z njim se zabavamo na rojstnodnevnih zabavah in doživljamo ustvarjanje zadnje plošče, z njim smo na poti in doma. Pero je anarhist, Janez Kranjski Janez, poje o tem, da gre Slovenija naprej in o tem, da to ni več Slovenija. On lahko! On je na Dobri poti!

»Ekipa je bila super, z Janijem sva soborca iz punkovskih časov, odmev na film je zaenkrat krasen, tako da je super. V rokenrolu je tako, da ko skočiš, prej pogledaš, ali je voda dovolj globoka, potem pa skočiš in plavaš. Nisem razmišljal, kako bo film izgledal, vedno delam tako, da sem sproščen in sem vmes pozabil, da se film snema. Sem romantik, a tudi realen, kakšna ženska lahko vrne čas nazaj in te zapelje v pravi kraj, sam pa tega ne morem. Hvalažen sem ženi Darji, ki je bila z mano od začetka in tudi Pankrtom priskrbela prvi prostor za vaje. Vedela je v kaj se spušča, takrat, ko sva se vzela,« nam je o filmu in ženi Darji zaupal Pero.

Povedal je še, da ima glasbo zelo rad in da je tukaj zaradi nje: »Dostikrat smo, da se je boljše slišalo, govorili, da smo tukaj zaradi slave, rokenrola, denarja, žensk, a velikokrat ni bilo nič od tega. Včasih smo dneve in dneve, v času gimnazije, nabijali glasbo po sobah. In nam je bilo super. Tega mularija zdaj ne počenja več. Jaz pa še vedno kdaj to počnem. To mi je najbolj pomembno, da ti glasba potem to vrača.«

Jani Sever, diplomirani zgodovinar, je deloval kot novinar, odgovorni urednik revije Mladina (1997–2006) ter ustanovitelj in odgovorni urednik spletnega portala Vest.si (2006–2010). Leta 2011 je ustanovil produkcijsko hišo Sever&Sever. Režiral je že nekaj filmov, zadnjega o Perotu Lovšinu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi