Pehar zlatih hrušk za odlične knjižne novosti

Založba z najboljšimi knjigami

Založba Miš z Gorjuše pri Dobu letos niza uspeh za uspehom. Po neverjetnem uspehu priročnika Umovadba, ki ponuja vaje za krepitev in ohranitev bistrih možganov tudi v jeseni življenja – ravno zdaj založba pripravlja že tretji ponatis te knjige, kar je za slovenske knjižne razmere res velik uspeh! –, po uvrstitvi Miševih knjig v nacionalni projekt za spodbujanje prostočasnega branja med mladimi Rastem s knjigo (v okviru projekta sta letos zastopani Miševi knjigi Iskanje Eve in Živalska kmetija) ter po uvrstitvi Živalske kmetije v zbirko Bele vrane, kamor uvrščajo zgolj najboljše mladinske knjige s celega sveta, je založba iz domžalske občine prav te dni izvedela še eno veselo novico: Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo je založbi Miš te dni podelila 13 zlatih hrušk za nove knjige.

Gre za imenitne knjižne nagrade, ki jih stroka podeljuje najboljšim otroškim in mladinskim knjigam za minulo leto. Založba Miš si s 13 hruškami za nove naslove z Mladinsko knjigo založbo tako deli prvo mesto med slovenskimi založbami po številu najbolje ocenjenih novih knjig. Za 26 izdanih otroških in mladinskih knjig v letu 2014 je Miš založba prejela 17 zlatih hrušk, od tega 13 za nove naslove, in 4 za knjige, ki so bile že pred tem med bralci. To pomeni, da je najvišjo oceno prejelo kar 65% knjig, ki jih je za mlade Miš založba izdala v 2014, kar je izjemen uspeh.

Pionirska bo 9. decembra podelila tudi priznanja zlata hruška v treh kategorijah. V kategoriji za najboljšo izvirno slovensko mladinsko knjigo bo priznanje prejela slikanica za vse generacije Lucije in Damijana Stepančiča Anton!, ki je izšla pri založbi Miš.

Zlate hruške so prejeli tile novi Miševi knjižni naslovi:

1. Brooks, Kevin: iBoy
2. Carranza, Maite: Zastrupljene besede
3. Gleitzman, Morris: Tedaj
4. Gombač, Žiga: Skrivnosti mladih levov
5. Hof, Marjolijn: Moj dedek in jaz in pujsa Babi
6. Jägerfeld, Jenny: Tu ležim in krvavim
7. Pavček, Saša: Zakaj je polje jezero?
8. Rozman, Andrej: Živalska kmetija
9. Šinigoj, Damijan: Iskanje Eve
10. Stepančič, Lucija: Anton
11. Stepančič, Lucija: Kaj nam povejo besede
12. Vidmar, Janja: Prijatelja
13. Vidmar, Janja: V puščavi

Avtor: Vesna Sivec Poljanšek; Foto: arhiv založbe Miš
Komentarji uporabnikov
Tagi