Paralelni svet Tamare Ćetković

Če smo se že navadili, da nas neprestano vabijo v svet igrač, metraže, bencinskih kuponov, IR panelov in podobnih nesmislov, je sedaj čas, da zaradi globoke vsebine ne zamudimo vstopa v Paralelni svet oblikovalke vidnih sporočil, ki so razstavljena v Galeriji Domžale, kamor vabi umetnica Tamara Ćetković.

V Galeriji Domžale je v četrtek, 16. januarja 2020, potekalo odprtje razstave oblikovalke vidnih sporočil Tamare Ćetković. Z umetnico je na odprtju razstave potekal zanimiv pogovor, ki ga je vodil akademski kipar Jurij Smole. Tamara je oblikovalka tiste sorte, ki se še zna spraševati o stvareh in situacijah s preprostimi in bistvenimi vprašanji. Še preden se potopi v njen Paralelni svet plastenja vizualnih vtisov, barv, tekstur, mrež, kompozicij in predvsem zgodb naše skupne zavesti, ji odgovori nanje popestrijo dan.

»Tamara v svojih delih močno presega meje našega malega mentalnega prostora in z na momente zafrkantskim odnosom do nas samih, predvsem pa naših predstav o marsičem, izdeluje mednarodno prepoznavna in vrhunska vizualna sporočila. V resnici je do sedaj prav z njimi izdelala Paralelni svet podob, štosov in domislic, ki kar trajajo in tako kot vse prave umetnine za dolgo ostajajo v naši zavesti. Ko enkrat vanj vstopite, ga nikoli na zapustite,« je o delih umetnice ob odprtju razstave zapisal Jurij Smole.

Tamara Ćetković je po končani Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo (SŠOF, modno oblikovanje) študirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO, oblikovanje vizualnih komunikacij. Neprekinjeno 20 let dela v samostojnem poklicu grafične oblikovalke s statusom samostojnega kulturnega delavca. Ustvarjanje za svojo dušo, kar je našla v Paralelnem svetu. Tako je dobila že številne nagrade, razstavljala pa je tudi po republikah bivše Jugoslavije ter v  Avstriji.

Prav ta »skupna zavest« je najbližje naši zanimivi usodi iz bližnje preteklosti, ko so se vse napake, razpad skupne države pred 29 leti – ki jih Tamara tako virtuozno upodablja – seštele v katastrofo, destrukcijo in – v nove zgodbe. Poleg poznavanja dogodkov, stanja stvari, človeških blodnih konceptov in njihovega destruktivnega patosa, zna Tamara vplesti izjemne pomenske rešitve na vizualen način, pogosto s kritično humornimi sopomeni, ki trajajo. Prav trajanje in zdržljivost vsebine pa sta bistveni kvaliteti njenih vizualnih sporočil.

Vabljeni v Paralelni svet! Razstava bo odprta do 8. februarja, takrat vas bo po odlični razstavi popeljala avtorica sama.

Avtor: Miro Pivar foto in video Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi