Opojnost gora – hvalnica naravi in goram dr. Marka Žerovnika

Dr. Marko Žerovnik, član gorniškega kluba dr. Henrik Tuma, je pred kratkim izdal svojo novo knjigo z naslovom Opojnost gora. V prijetnem ambientu Knjižnice Domžale je v torek, 16. januarja 2018, skupaj z voditeljem pogovora Jožetom Pavličem, predstavil zgodbe z dogodkov, ki sta jih skupaj z ženo Angelco doživela pri svojih pohodih in vzponih. Moderator Jože Pavlič pa je med pogovorom prebral kar nekaj odličnih pesmi, ki jih je dr. Marko Žerovnik umestil med zgodbe v knjigi.

V zanimivem pogovoru smo potovali preko znamenitih vzponov v Sloveniji, Avstriji, Švici, Franciji, Italiji, Argentini,… dotaknili pa smo se tudi skrivnostnih divjin Afrike ter zelenih nacionalnih parkov Argentine, zapeljivih in gigantskih ostenj indijskega in pakistanskega dela Himalaje. Ob koncu pa smo iz pripovedovanja doživeli še srečanje z neverjetno kulturo ljudožercev, ki domujejo v prostranstvih Papue. S knjigo Opojnost gora je dr. Marko Žerovnik napisal hvalnico naravi in predvsem goram, nad katerimi se kljub dopolnjenemu petinosemdesetemu letu starosti še vedno navdušuje.

Opojnost gora

Dr. Marko Žerovnik iz Komende je številnim tehtnim strokovnim delom, ki jih je napisal, od tega je kar nekaj knjig in prispevkov, v zadnjem času dodal še knjigo o svojih gorniških vzponih v domačih in tujih gorah. Kar nekaj jih je opravil sam, večino pa z ženo dr. Angelco Žerovnik. Knjiga »Opojnost gora« je veliko več kot le pripoved o teh vzponih, saj v knjigi avtor opisuje tudi favno in floro v gorah, opisane so tudi številne nevarnosti, s katerimi se je srečeval in jih tudi uspešno premagal. V knjigi ne manjka veliko podrobnosti, ki očesu običajnega izletnika niso zanimive ali jih pa sploh ne vidi, njegovemu ostremu očesu pa niso ušle. Dr. Marko Žerovnik je tako zgradil odlično gorniško knjigo na doživetjih, pa naj bo to ob uspešno opravljenih vzponih, srečanjih z gorniki, s katerimi je osvajal vršace, predvsem pa, kako je domači in tuji gorski svet doživljal sam pri sebi, v svoji notranjosti, svojem srcu, kaj je odnesel iz tega sveta lepot in miru in kako ga je to obogatilo.

Pogovor v Knjižnici Domžale je nastal z namenom, da dr. Marko Žerovnik svojo knjigo predstavi in tudi na ta način pove ljudem, kaj mu pomenijo gore, kako je doživljal srečanja z njimi in vse drugo, povezano z zelo zahtevnimi in nevarnimi vzponi.

dr. Marko Žerovnik

»Življenje raste in sega vse do nevidnega sveta, kjer se človeška duša umiri v opojnosti gora,« se glasi kratek delček pesmi Neskončni krog, ki odpira knjigo geografa dr. Marka Žerovnika iz Komende, ki pri svojih 85. letih še vedno premore dovolj energije in pristnega navdušenja nad svetom, ki ga obdaja, da še vedno piše in ustvarja. Skupaj z ženo Angelco že vse življenje zahajata v gore, ki jih je Marko vzljubil že v mladih letih. Na eno izmed prvih tur se je pri trinajstih podal na Veliko planino, kjer so ga tik po drugi svetovni vojni presunile razbitine zavezniškega bombnika, ki se je razletel po planini. Vse odtlej se je vzpenjal na vrhove, ne samo slovenskih gora, temveč tudi mnogih gorstev po svetu. Povzpel se je na streho Evrope Mont Blanc pa na domovanje grških bogov Olimp, najvišji vrh Afrike Kilimandžaro, obiskal pa je tudi obe največji gorstvi na svetu – Ande in Himalajo.

Zanesljivo sta tudi obiskovanje gora in posledično dobra kondicijska pripravljenost veliko pripomogla k temu, da je še vedno vitalen in radoveden, predvsem pa ostaja plodovit avtor. Številnim knjigam, od geografskih priročnikov do potopisov z različnih poti po svetu, ki jih je že napisal, bo namreč kmalu dodal še eno. Kot se nakazuje že v knjigi Opojnost gora, avtorja zanima tudi poezija. Zbirka pesmi pa je že v nastajanju.

Avtor Miro Pivar; Foto in video Miro Pivar

Tagi