Operni pevec Anton Šubelj z Rodice je dobil svoje mesto v knjigi

Operni in koncertni pevec Anton Šubelj, ki je prihajal z Rodice je dobil svoje mesto v knjigi, ki jo je izdalo Kulturno društvo Groblje ob finančni pomoči Občine Domžale, Helene Šubelj Gregorič in Janka Šublja. Za nastanek te knjige pa sta zaslužni avtorici Nika Grošelj in Lara Tekavc ter njuna mentorica Vilma Vrtačnik Merčun. Ob tem naj poudarimo, da sta avtorici raziskovalno delo o Antonu Šublju, ki je sedaj tudi dobilo knjižno obliko, naredili še kot osnovnošolki.

Danes popoldne je v Kulturnem domu Groblje potekala predstavitev knjige "Operni pevec Anton Šubelj z Rodice", ki sta ga organizirala Kulturno društvo Groblje in Osnovna šola Rodica. Predstavitvev knjige, ki sta jo predstavili mladi avtorici je bil pospremljen z bogatim kulturnim programom.

Predstavitve se je udeležila tudi podžupanja Občine Domžale Andreja Pogačnik Jarc, ki je mladima avtoricama čestitala za izjemno raziskovalno delo ter se zahvalila vsem, ki so imeli posluh in so poskrbeli, da je to raziskovalno delo dobilo tudi knjižno obliko.

Predsednik Kulturnega društva Groblje Anton Košenina  je povedal, da so ob tej priliki izdali spominski ovitek, razglednico, poštni žig in osebno znamko Antona Šublja ter obenem pripravili filatelistično razstavo pomembnih slovenskih mož. Dodal je še, da pot do izdaje te knjige ni bila lahka, saj je bil potreben določen čas in osebnega angažiranja, da so zbrali dovolj finančnih sredstev.

V kulturnem programu so sodelovali: Rebeka Radovan, sopran, ter Marko Kobal, bariton, ter Jelena Boljubaš, pianistka, iz Opere Balet Ljubljana, Tadej Cerar, bariton, kvintet Pirnat in Mešani pevski zbor Klas Groblje.

Čestitke mladima avtoricama, ki sta z raziskovalnim delom poskrbeli, da je naš občan Anton Šubelj, ki je bil izjemen operni pevec ter tudi zelo cenjen izven meja naše države, dobil svoje mesto v knjigi, kjer bo za vedno shranjen spomin nanj in na njegovo delo.

Kratek življenjepis Antona Šublja
(povzetek iz knjige Operni pevec Anton Šubelj z Rodice, str. 11–12)

Operni in koncertni pevec Anton Šubelj se je rodil 26. aprila 1899 na Rodici pri Domžalah kot najmlajši, deseti otrok. Čeprav je že v rani mladosti kazal izjemen pevski talent, se je moral po končani osnovni šoli zaposliti v slamnikarski tovarni. V prostem času se je udejstvoval v domačih krajih na dramskem in pevskem področju. Njegovo dramsko igro je opazil direktor ljubljanske Drame in ga povabil k igranju v njej. Poleg igranja v Drami (od leta 1919 dalje) je študiral

1928 je odšel v Ameriko, kjer je do povratka v oktobru 1929 izvedel 86 koncertov v 45-ih ameriških mestih od vzhodne do zahodne obale ZDA. Večinoma je pel ljudske pesmi in odlomke iz opernih del za slovenske izseljence, 31 koncertov pa je namenil samo ameriški publiki. Po vrnitvi je nadaljeval glasbeni študij v Milanu. Aprila 1930 se je vrnil v Ameriko, kjer je ostal vse do svoje prerane smrti. V letih 1932–1946 je bil zborovski pevec in solist v Metropolitanski operi v New Yorku, leta 1949 pa je v Washingtonu ustanovil lastno šolo za solopetje in operno igro. V letih 1949–1951 je poučeval na glasbenem inštitutu v Washingtonu, po letu 1951 pa se je povsem posvetil slovenskim izseljencem v Clevelandu. Vodil je osem pevskih zborov, dirigiral koncerte in prirejal operne predstave s slovenskimi libreti. Poleti 1964 je zadnjič obiskal domovino. Leto dni kasneje, 9. Junija 1965, je zaradi srčne kapi umrl v Clevelandu, kjer je tudi pokopan.
 

Avtor: Miha Ulčar
Komentarji uporabnikov
Tagi