Opera Carmen v počastitev državnega praznika

V petek, 24. junija bodo v Poletnem gledališču Studenec izvedli slovito opero Carmen v izvedbi Opera balet Ljubljana. Opero v francoskem jeziku z govorjenimi recitative in nadnapisi v slovenskem jeziku bodo izvedli v počastitev obletnice slovenske samostojnosti z uvodnim nagovorom g. župana Tonija Dragarja.

Prvo dejanje
Dolgočasno straženje na mirnem trgu v Sevilli Moralesu in drugim vojakom popestri mladenka Micaela, ki išče svojega zaročenca, vojaka na dolžnosti, Joséja. Vojaki s svojo predrznostjo Micaele ne uspejo zadržati, prestrašena jim uide. Z novo stražo pride don José, pred katerim igraje koraka četa otrok.

Zvonec v tobačni tovarni naznani odmor in na trg se vsujejo delavke, med katerimi je najbolj zapeljiva ciganka Carmen. Mladeniči ji laskajo, ona pa ima ta hip oko le za desetnika Joséja, ki je do dogajanja in zapeljevanja lepe ciganke v tistem trenutku popolnoma brezbrižen. Nato se vrne Micaela. Donu Joséju izroči materino pismo in poljub. Joséja prevzamejo spomini na materino ljubezen in domačo deželo.

Iznenada med delavkami v tovarni izbruhne prepir. Zuniga, poveljnik straže, pošlje Joséja, naj ugotovi, kaj se pravzaprav dogaja, in naj zopet vzpostavi red. Izve se, da je Carmen v prepiru ranila neko svojo tovarišico. Ko Zuniga poskuša zapeljivo ciganko izprašati, mu ta le posmehljivo prepeva, zato ukaže Joséju, naj jo aretira in odvede v zapor. Ker pa se Carmen predobro zaveda moči, ki jo ima nad moškimi, na poti v zapor Joséja dokončno usodno omreži in doseže, da jo izpusti. Zuniga namesto nje zapre neposlušnega desetnika.

Drugo dejanje
Tihotapci in cigani se v krčmi kratkočasijo z dekleti. Vojaški poveljnik Carmen ne spusti izpred oči in jo skuša na vsak način zapeljati. Njegovi poskusi pa so neuspešni, saj ima lepotica v mislih Joséja, ki je zaradi nje preživel mesec dni v zaporu. Nato s spremstvom veličastno vstopi v krčmo slavni bikoborec Escamillo, ki ga navzoči bučno pozdravijo.

Ko se krčma zapre, tihotapci prepričujejo Carmen, naj odide z njimi na nov tihotapski pohod, ona pa jih zavrne, saj čaka svojega Joséja. Ko ta prispe, ga brhka ciganka sprva izziva z zgodbami o svojem zapeljevanju, nato pa se s petjem in plesom predata strasti. Prekinejo ju trobente, ki vojake pozivajo k vrnitvi v vojašnico. Carmen je seveda močno užaljena, ko vidi, da jo ljubimec namerava zapustiti. Takrat pa k njima vdre njen nesojeni oboževalec Zuniga. Moža se v prepiru fizično spopadeta. Jeznega Zunigo tihotapci razorožijo, José pa je zaradi upora poveljujočemu častniku prisiljen zapustiti vojsko. S Carmen zbeži in se pridruži ciganom ter njihovi tihotapski tolpi.

Tretje dejanje
V gorski soteski si tihotapska družba po naporni poti poišče prostor za kratek počitek. José straži tovor. Njegovo srce grizejo jeza, ljubosumje in bolečina, saj mu postaja jasno, da je Carmen vedno bolj naklonjena slavnemu Escamillu.

Ciganki Frasquita in Mercedes s Carmen vržeta karte in prerokujeta usodo. Karte Frasquiti in Mercedes napovedo ljubezen in bogastvo, Carmen pa smrt. V kamnito sotesko se prikrade tudi Micaela, ki išče Joséja. Svoji ljubezni pa je v hribe sledil tudi slavni bikoborec. Med njim in Joséjem se vname pretep, ki ga Carmen in drugi komaj umirijo. Tedaj tihotapci odkrijejo skrito Micaelo. Ta Joséju posreduje materino željo, naj jo čim prej obišče. José Carmen sprva nikakor noče zapustiti, popusti šele, ko mu Micaela pove, da je njegova mati na smrtni postelji.

Don José odide, pred odhodom pa še enkrat posvari Carmen, naj se nikar ne igra z ognjem. V daljavi se zasliši Escamillova pesem, ki Carmen dokončno povsem prevzame.

Četrto dejanje
Pred areno v Sevilli ljudstvo čaka slavnega bikoborca in ga navdušeno sprejme. Ob njem je tudi njegova nova spremljevalka Carmen, ki Frasquitinega opozorila, da je v množici navzoč tudi besni don José, ne vzame resno. Kljub svarilom prijateljic želi biti ponosna Carmen navzoča ob uspehu in slavi svojega Escamilla. Ko pa hoče z njim v areno, ji José zastavi pot in skoraj blazen od ljubosumja še zadnjič terja od nje zvestobo in ljubezen. Carmen ga odločno zavrne in prizna, da ljubi Escamilla. V Joséju vzplamti bes, ki ga v hipu, ko Carmen vanj zaničljivo vrže prstan, ki ji ga je bil podaril kot dokaz ljubezni, ne zmore več nadzorovati. V navalu ljubosumja in obupa jo zabode. Carmen umre v trenutku, ko se iz arene zasliši pesem ob Escamillovi zmagi. Don José se zlomi nad truplom.

Opera se prične ob 21. uri, vstopnice po ceni 23€ pa lahko rezervirate na http://www.studenec.net/index.php/rezervacija-vstopnic/carmen-petek-24-junij-2016-ob-21-uri

Avtor: Aleksander Stefanović, foto: Darja Štravs Tisu
Tagi