Odraščanje: ljubezen proti sovraštvu in boj proti diskriminaciji

Film prikazuje intimni portret štirimesečnega Tiborja in njegovih mam Daje in Jedrt, ki se podata v boj proti diskriminaciji svoje družine. Ko se v predbožičnem času leta 2015 vključita v predvolilno kampanjo ob referendumu o izenačitvi zakonskih zvez, njihovo zasebno življenje postane ena glavnih političnih tem v državi. Poleg izzivov, ki jih prinaša prvo starševstvo, se morata Daja in Jedrt soočiti še z nasprotniki, ki ju primerjajo s pedofili, njuno razmerje pa označujejo kot nenaravno.

V Mestnem kinu Domžale je v ponedeljek, 19. marca 2018, potekala domžalska premiera novega slovenskega dokumentarnega filma z naslovom Odraščanje. Pogovoru po filmu sta se Juretu Matičiču, programskemu vodji v Kulturnem domu Franca Bernika Domžale, pridružila režiserja  Siniša Gačić ter Dominik Mencej. Producent in distributer filma je produkcijska hiša Zuhr film. Velika zmagovalca festivala slovenskega filma pred tremi leti, Dominik Mencej in Siniša Gačić, sta takrat moči združila za skupen projekt – dokumentarec Odraščanje. Ta film te dni doživlja premiero po slovenskih kinematografih, prvi pa ga je gostil  Festival LGBT-filma novembra in decembra 2017, saj je v filmu posnet portret lezbičnega para z otrokom in njunega doživljanja predlanskega referenduma o družinskem zakoniku.

Režiserja slovenskega dokumentarnega filma Siniša Gačić in Dominik Mencej dogajanje in ozračje pred referendumskih tednov o družinskem zakoniku vešče preneseta na film. Tako prizori, kot so intervencija Kombinatk v homofoben javni pogovor na knjižnem sejmu, soočenja na televizijskih ekranih in končno razglasitev rezultatov referenduma, že sami po sebi nosijo tako močan čustveni naboj, da imamo občutek, da nas je film v trenutku prestavil za dve leti v preteklost. Vsekakor pa je to  film, ki je v boju za človekove pravice, manjšine in istospolne skupnosti pri nas zabeležil zgodovinski trenutek in kot je dejal Siniša Gačić, želijo, da bi film šel v filmski arhiv za bodoče rodove.

Siniša Gačić in Dominik Mencej

»Dokumentarec prikaže lezbično družino in njune podpornike, podpornice, pa tudi slovensko nestrpnost, ki ostaja temni madež t. i. demokracije,«  sta o filmu dejala ustvarjalca.  “V življenje družine Lapuh Maležič sva vstopila nekaj tednov, preden je ustavno sodišče prižgalo luč za referendum,” sta o procesu nastajanja povedala dejala avtorja in dodala: “Daja in Jedrt sta bili takrat par že sedem let, s pomočjo umetne oploditve sta dobili tudi otroka. Snemati smo pričeli, ko je imel Tibor štiri mesece.”

Dokumentarec se odvija na treh ravneh. Prva je intimna družinska zgodba o življenju dveh mam in njunega sina. Druga raven je družbena in politična konotacija zgodbe. V tednih pred božičem je intimno življenje družine postalo predmet javnih političnih debat. V času prazničnih slavij so ljudje debatirali o sprejemljivosti istospolnih družin. Daja in Jedrt sta se aktivno vključili v referendum in svojo družino izpostavili medijem, da bi tako svojemu sinu pomagali zagotoviti boljšo prihodnost.

Režiserja Siniša Gačić in Dominik Mencej ter Jure Matičič, programski vodja v KD Franca Bernika Domžale

Siniša Gačić je za svoj prvi dolgometražni dokumentarec »Boj za« na Festivalu slovenskega filma leta 2014 prejel vesno za najboljši celovečerec, Dominik Mencej pa je na isti izdaji festivala s študentskim filmom Prespana pomlad osvojil Vesne za najboljši kratki film, režijo in scenarij.

Avtor: Miro Pivar: Foto; video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi