Odprtje razstave izdelkov skupine MASIMM

V Menačenkovi domačiji v Domžalah je bilo v torek popoldan nadvse veselo. Članice skupine MASIMM so pripravile na ogled izdelke, ki jih same izdelujejo iz krep papirja. Ko smo obiskovalci po kulturnem programu stopili v razstavni paviljon Menačenkove domačije, smo kar onemeli. Spretni prsti Marije, Anice, Sonje, Ivice, Magde in Marije, ki tvorijo skupino MASIMM po začetnicah v imenu, so nam pričarali prelepe rože iz krep papirja. »A so rože prave?« Se je slišalo iz marsikaterih ust obiskovalce. »Ne, vse so iz krep papirja«, je bil odgovor ustvarjalk.

V kulturnem programu, ki se je odvijal pred uradnim odprtjem razstave, je voditeljica skupine MASIMM Marija vse zbrane lepo pozdravila, nato pa je sledil glasbeni del z nastopom kitarista Žiga Fašinga in harmonikarja Urbana Zgonca. Po uvodnih pesmih je Marija dala besedo predsednici Medgeneracijskega društva Jesenski cvet Majdi Knechtel.

Mlada etnologinja Ana Beno je nazorno orisala pot, kako je krep papir in s tem izdelki iz njega, prišel v naše kraje. Ob tem moramo povedati, da je Ana ena redkih, ki je verjela v članice skupine MASIMM in v njih videla potencial, tako da jih je priporočila Katarini Rus Krušelj, oskrbnici Menačenkove domačije, ter direktorju KD Franca Bernika Milanu Mariniču. Takrat so začele sodelovati v njihovem programu – ustvarjalnih delavnicah, ki se jih udeležujejo otroci iz vrtcev in osnovnih šol iz Domžal in širše okolice. Sedaj pa so dobile priložnost, da lahko širše predstavijo Medgeneracijsko društvo Jesenski Cvet, kakor tudi skupino Masimm.

Članice skupine MASIMM so predstavile tudi nekaj misli, ki so jih prejele od različnih ljudi v zameno za njihov izdelek:

  • Potovanje ni nikoli vprašanje denarja, pač pa poguma. Če zaupaš življenju, bo življenje zaupalo tebi.
  • Vsako jutro prinese skriti blagoslov, Blagoslov, ki služi tistemu dnevu in se ga ne da shraniti, da bi ga použil kdaj pozneje.
  • Rojstni dnevi so izredno zdravi, Več jih imaš, dlje živiš.
  • Tisti, ki posadi drevo, ponavadi ne sedi v njegovi senci.
  • Če v življenju ne čuvaš tistega, kar imaš, ne boš nikoli dobil tistega, kar si želiš.

Matjaž Brojan je najprej povedal nekaj lepih besed o seniorjih, kot se je izrazil (govore si lahko ogledate v videu), zatem pa je slavnostno odprl razstavo. Vsi nastopajoči so dobili v dar namesto pravih rož, prelepe rože iz krep papirja, ki bodo ostale v trajen spomin, saj se ti prelepi cvetovi ne posušijo, kakor cvetovi prave rože.

Med razstavo se je prikazala še Moravška Mara in ni ji bilo treba reči nobene besede, že se je zaslišalo nekaj slovenskih ljudskih pesmi, ki so bile zapete v večglasju in so še bolj popestrile odprtje razstave. Po odprtju pa je sledilo še druženje ob pogostitvi in pesmi.

Drage članice skupine MASIMM, želimo vam še veliko zdravja, da boste z spretnimi prsti še naprej neživo materijo ustvarjali kot da je živa. In če bo od teh, ki jim na delavnicah prikazujete čare iz krep papirja, šel po vaši poti, ga kar vzemite medse, saj bi bila velika škoda, da bi to znanje utonilo v pozabo v tem ponorelem svetu. Veliko uspeha še naprej!

Razstavo skupine MASIMM si lahko ogledate v Menačenkovi domačiji, vsak dan od 9. do 12. ure in od 17. do 20. ure.

Več fotografij najdete TUKAJ.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov
Tagi