Od Ribnice do Kamnika – Ples in glasba izpod kamniških planin

Folklorna skupina Kamnik že vrsto let pred božičem prireja glasbeno-plesno prireditev “Ples in glasba izpod kamniških planin”, ki vedno privabi številne obiskovalce željnih tovrstnih dogodkov. Letos so prireditev poimenovali »Od Ribnice do Kamnika – Ples in glasba izpod kamniških planin 2019«.

Prireditev je potekala v soboto, 21. decembra 2019, v Domu kulture Kamnik, na njej pa so nastopili člani Folklorne skupine Kamnik ter številni gostje. Tako so obiskovalci prireditve preživeli lep glasbe in plesa poln večer, na katerem so kamniški folklorniki skupaj z gosti pred polno dvorano Doma kulture v Kamniku predstavili slovensko kulturno dediščino skozi kostumske podobe ter plesne nastope. Letos so pripravili še posebno dober program, saj se je predstavilo sedem folklornih skupin ter ansambel Galop. Pred nastopom vsake skupine pa se je zavrtel predstavitveni filmček skupine.

Na prireditvi so nastopili: Otroška folklorna skupina Ta navihani iz Kamnika s plesom »Z rivcem rije z repkom gradi« (Lucija Rifelj, avtorica odrske postavitve, Matjaž Poljanšek, avtor glasbene priredbe ); Folklorna skupina Kamnik s plesom »Po dekle na vas« (Darko Lešnjek, avtor odrske postavitve, Andreja Pirc, avtorica glasbene priredbe); Folklorna skupina Veselje iz Ljubljane s plesom »Srečanje« (Tanja Drašler, avtorica odrske postavitve, Marko Goršek, avtor glasbene priredbe); Folklorna skupina Vransko s predstavitvijo »Štajerskih plesov« (Slava Škrabar, avtorica odrske postavitve, Robert Zupan, avtor glasbene priredbe); Folklorna skupina Groblje iz Domžal je zaplesala »Preljuba mi soseda – Dolenjski plesi« (Nevenka Unk – Hribovšek, avtorica odrske postavitve; Vlado Podlogar, avtor glasbene priredbe); Folkorna skupina Bistra iz Borovnice je skupaj z glasbeno skupino Tamburaši Borovnica zaplesala ples »Tinka Tonka« (Tanja Drašler, avtorica odrske postavitve, Jože Zver, avtor glasbene priredbe); Folklorna skupina Grmada iz Ribnice s predstavitvijo spleta »Po bončarskih ovinkih« (Zmago Leben, avtor odrske in glasbene postavitve); Ansambel Galop je ob plesnih vložkih folklornikov iz Kamnika zaigral tri odlične skladbe.

Folklorna skupina Kamnik se je ob koncu predstavila še z enim spletom »Kar godec zaigra, to Miha odplesat zna«. Avtor odrske postavitve je Darko Lešnjek, avtor glasbene priredbe pa sta Andreja Pirc in Tone Hočevar. Ob koncu so vsi godci zaigrali, folklorniki pa zaplesali «Na Golici« ter prireditev zaključili že s tradicionalno pesmijo «Veselo v Kamnik«. Odlično prireditev sta vodila Martina Hlastec Vodlan ter Franci Starin.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi