Območno pregledno srečanje otroških in mladinskih folklornih skupin Domžale – Kamnik 2018

»Radi pojemo, igramo, se po vižah sukat’ znamo«

V organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, Območne izpostave Domžale je v soboto, 3. marca 2018, v Kulturnem domu Mengeš potekalo Območno pregledno srečanje Folklornih skupin Domžale – Kamnik 2018. Pregledno območno srečanje, ki je potekalo v dveh delih, najprej so nastopile otroške in mladinske skupine, v večernem delu pa še odrasle skupine, je bilo izvedeno v sodelovanju z Območno izpostavo JSKD Kamnik.

Folklora s svojimi dejavnostmi, kot sta ples in ljudsko petje ohranja slovensko ljudsko izročilo. Folkloro učijo folklorne skupine po celotni Sloveniji. Bogata tradicija folklore je prisotna tudi na domžalsko-kamniškem območju, kar smo lahko videli srečanju. Razveseljivo je tudi to, da je se srečanja udeležilo šest otroških in mladinskih skupin. Se pravi, da bogato slovensko ljudsko izročilo pomagajo ohranjati tudi številni otroci in mladostniki iz domžalsko-kamniškega območja. Vsi skupaj pa so s svojo mladostjo, energijo in veseljem do ohranjanja kulturne dediščine, krojili letošnjo srečanje folklornih skupin.

Na srečanju, ki ga je povezovala Marta Starbek Potočan, je številne starše, druge obiskovalce in župana Občine Mengeš Franca Jeriča, ki si je tudi ogledal srečanje, pozdravil Matej Primožič, vodja Območne izpostave JSKD Domžale, ki je dejal, da je omenjena prireditev eden izmed združevalnih projektov, ki ga izvajata domžalski in kamniški izpostavi JSKD. Vsem nastopajočim skupinam se je zahvalil za sodelovanje, prav tako tudi strokovni spremljevalki Nini Luša, ki je budno spremljala vse nastope. Po končanem srečanju je strokovna spremljevalka vsem vodjem skupin podala prvo oceno njihovega nastopa. V prihodnjih dneh bodo vsi vodje skupin prejeli še končno oceno, ta pa bo pokazala, katera skupina se bo lahko udeležila regijskega srečanja. Letošnja rdeča nit srečanja je bila: »Radi pojemo, igramo, se po vižah sukat’ znamo«.

Na srečanju so nastopili:

Folklorna skupina Pestrna (Vrtec Antona Medveda Kamnik)

Naslov koreografije: Didel dajčka

(avtorici koreografije: Monika Corner, Melita Lah, avtorici glasbene priredbe: Monika Corner, Melita Lah, oblikovalka kostumske podobe: Zdenka Berlec, vodja skupine: Monika Corner)

Folklorna skupina Pestrna

Otroška folklorna skupina KD Domžale (Kulturno društvo Domžale)

Naslov koreografije: Smn na vas’

(avtorica koreografije: Damjana Praprotnik, avtorica glasbene priredbe: Damjana Praprotnik, oblikovalke kostumske podobe: Neva Čokl, Alenka Fortuna, Alenka Pakiž, vodja skupine: Damjana Praprotnik)

Otroška folklorna skupina KD Domžale

Otroška folklorna skupina Mengeš (OŠ Mengeš / KD Svoboda Mengeš)

Naslov koreografije: Pirhe šicamo

(avtor koreografije: Boštjan Svete, avtor glasbene priredbe: Klemen Stopar, oblikovalka kostumske podobe: Sabina Loboda, vodja skupine: Boštjan Svete)

Otroška folklorna skupina Mengeš

Otroška folklorna skupina Verine zvezdice (Šolsko kulturno-umetniško društvo (ŠKUD) Verine zvezdice, OŠ Marije Vere)

Naslov koreografije: Ta mestni prihajajo

(avtorica koreografije: Vanja Hočevar, avtor glasbene priredbe: Oskar Stopar, oblikovalka kostumske podobe: Helena Trobentar, vodja skupine: Vanja Hočevar)

Otroška folklorna skupina Verine zvezdice

Otroška folklorna skupina FKD Lukovica (Folklorno društvo Lukovica)

Naslov koreografije: Kosit’ grədo

(avtorica koreografije: Damjana Praprotnik, avtorica glasbene priredbe: Damjana Praprotnik, vodja skupine: Damjana Praprotnik)

Otroška folklorna skupina FKD Lukovica

Mladinska folklorna skupina Mengeš (KD Svoboda Mengeš / OŠ Mengeš)

Naslov koreografije: Frižekson

(avtor koreografije: dr. Tomaž Simetinger, avtor glasbene priredbe: Klemen Bojanovič, oblikovalka kostumske podobe: Tadeja Pance, vodja skupine: Boštjan Svete)

Mladinska folklorna skupina Mengeš

Več fotoutrinkov s preglednega srečanja otroških in mladinskih folklornih skupin si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi