Zunanjost Grobeljske cerkve krasijo velike jaslice

Skozi štiri adventne tedne smo se pripravljali na rojstvo Odrešenika. Sveče na adventnem vencu so nas s svojo svetlobo razveseljevale, da je Božič blizu. Čas pričakovanja se je prelil v čas praznovanja. Na sveti večer se zbiramo, da kličemo Božji blagoslov v svoje življenje. Ob tem se poglobimo o pomenu, ki ga ima postavljanje jaslic. Jaslice nam govorijo o visokem pomenu Božje prisotnosti v našem življenju. Gospod je prišel v preprostost, da bi nas nagovoril, da bi nam bil za zgled. Kajti, kdor je preprost, je v njem ljubezen. Zato nam jaslice govorijo o ponižnosti, o ljubezni Boga do nas in naši ljubezni do Boga. So oznanilo miru, ki ga vsi tako zelo potrebujemo, da se Bog lahko naseli v naši notranjosti. Jaslice so tudi tolažba žalostnih. Pred triintridesetimi leti pa smo izvedli tudi plebiscit o samostojni in enotni Sloveniji. Tako lepo vse to sovpada v praznovanje Božiča.

Zagnanim članom Turističnega društva Jarše – Rodica nikoli ni dolgčas, saj so vedno polni idej in znajo popestriti dogajanje v svojem kraju. Že nekaj dni pred božičnimi prazniki so se pod vodstvom Nika Svetlina in idejne vodje postavitve jaslic Vide Strajnar lotili dela in pred cerkvijo sv. Mohorja in Fortunata v Grobljah postavili prav posebno lepe jaslice v naravni velikosti.

Vsako leto pa poteka tudi blagoslov teh čudovitih jaslic. Letos je potekal v soboto, 23. decembra 2023, zvečer pred četrto adventno nedeljo. Letos se četrta adventna nedelja sovpada z božičnim večerom. Pred uradnim blagoslovom so pripravili tudi krajši kulturni program ob dnevu samostojnosti in enotnosti. Blagoslova in kulturnega programa se je udeležilo kar nekaj faranov, v kulturnem programu pa so nastopili Klemen Cotman, Špela Cotman ter doc. dr. Andrej Emanuel Cotman, mag. farm., ki so deklamirali in zapeli nekaj pesmi.

Po krajšem kulturnem programu je jaslice blagoslovil domači župnik Matjaž Križnar, ki je povedal, da imajo jaslice izvor v božični skrivnosti, Božiča pa se brez njih ne moremo predstavljati: “Z blagoslovom želimo priklicati Božjega duha v ta trenutek našega življenja. Pred seboj vidimo umetniško delo postavljavcev in kličemo blagoslov na njihovo življenje in na vse, ki si boste te jaslice ogledali. Na tem mestu se zahvaljujem vsem postavljavcem, ki iz leta v leto prinesejo dodaten božični čar v naš kraj.”

Po blagoslovu je nekaj besed spregovoril tudi Stane Cotman, predsednik Turističnega društva Jarše – Rodica, ki je zbranim namenil nekaj misli o postavljenih jaslicah. Letos so jaslice nadgradili, prikazujejo pa zgodbo o Marijinem oznanjenju ter o Jezusovem rojstvu. Predsednik Turističnega društva Jarše – Rodica se je ob koncu programa zahvalil vsem za postavitev teh lepih jaslic in za blagoslov ter povabil zbrane na domače sladke dobrote ter tekoče zadeve, ki so jih pripravile pridne roke članic in članov Turističnega društva Jarše – Rodica ter Slaščičarne Razpotnik.

Pred cerkvijo sveta Mohorja in Fortunata v Grobljah v božičnem času že vrsto let sprehajalce, ki se podajajo proti Napoleonovem lipovem drevoredu in naprej na Mengeško polje, razveseljujejo jaslice v naravni človeški velikosti. Jaslice postavljajo zanesenjaki iz Turističnega društva Jarše – Rodica. Gonilna sila za nabavo materiala, prevoza in postavitev jaslic letos so bili Niko Svetlin, Boris Razpotnik in Vida Strajnar. Pomagajo pa seveda tudi ostali člani turističnega društva.

Če vas bo pot zanesla v Groblje, se le ustavite pri teh jaslicah. Takrat pomislite na obdarjenost, ki jo vidimo v sveti družini, kako nam je Bog blizu in kako smo neskončno in zastonjsko obdarjeni. Da se nihče ne bi čutil zapostavljenega, pozabljenega, da se nihče ne bi čutil odrinjenega, posebej pa ne od Božje ljubezni. Kličimo blagoslov v naše življenje. Adventna pot je končana, pred nami je Sveti večer, ki nas spominja na pot, ki sta jo morala prehoditi Marija in Jožef, ko sta potovala v Betlehem. O človeku, ki ne mara jaslic ne moremo reči, da ima otroško dušo. Toga pobožnost in brezbrižnost sta sokrivi krize, ki prekriva sedanji svet. Zato prosimo Boga, da nam ohrani preprostost božjih otrok. Pokorščina in občutek za avtoriteto sta pomembni kreposti, to sta vogelna kamna družbe in jih najdemo v jaslicah. V Lukovem evangeliju beremo, da je Marija vse to ohranila v srcu in premišljevala. Storimo tako tudi mi. Družina, ki se srečuje ob jaslicah, ostaja skupaj in moli. Naj nam ta Božič nakloni, da bomo znali Novorojenega prositi za blagoslov. Pripravimo svoje jasli v svojem srcu.

Upamo, da ste tudi vi poskrbeli za svetlost vaših src in za svetlobo, ki preganja temo, medsebojnih nerazumevanj, zagledanosti vase in brezbrižnost do drugih. Božični zvonovi, ki bodo na sveti večer naznanili začetek svetega večera naj odzvanjajo veselo glorijo: “Slava Bogu na višavah in mir ljudem na zemlji.”

Ekipa Domžalca vam želimo blagoslovljen Božič.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi