Vstopili smo v advent – čas pričakovanja

Današnja nedelja je 1. adventna nedelja ter zaključek tedna Karitas. Tudi letos v domžalski župniji zbirajo hrano za Karitas. Pri vseh svetih mašah bodo danes blagoslovili vaše adventne venčke, po maši pa boste farani zunaj pred cerkvijo lahko kupili koledarje, voščilnice in kadilo za praznike.

Prvo svečko so po slovenskih župnijah in tudi v cerkvi Marijinega vnebovzetja v Domžalah prižgali pri večernih sobotnih svetih mašah. V domžalski cerkvi je sveto mašo v soboto, 2. decembra 2023, daroval Andrej Svete, duhovni pomočnik Župnije Domžale, ki je po Evangeliju blagoslovil adventne venčke, ki so jih farani prinesli pred oltar, blagoslovil pa je tudi veliki adventni venček, ki krasi oltar domače cerkve, zatem pa je prižgal prvo svečo.

Ob koncu svete maše je duhovni pomočnik Andrej Svete blagoslovil še veliki adventni venec na ploščadi pred paviljonom, ki so ga postavili odrasli domžalski skavti, vsak teden pa bo prižgana ena luč več.

TEDEN KARITAS (26. 11.–3.12.2023) – Geslo letošnjega tedna Karitas je »Upanje za vse«. V luči tega gesla skušamo sodelavci župnijske Karitas prinašati upanje tistim, ki so na robu družbe ali v socialno materialnih stiskah, in tudi tistim, ki so jih prizadele različne nesreče. Da bi pomagali lajšati materialne stiske, smo na nedeljo Kristusa kralja po vseh mašah delili vrečke, v katerih lahko prinesete na 1. adventno nedeljo, 3. 12. 2023, osnovno hrano (moka, sladkor, testenine, riž ali pa kompote, morda kakšne priboljške za otroke …). Olja in marmelade imamo trenutno še nekaj na zalogi. Hrano bomo delili prejemnikom pomoči, ki prihajajo v našo pisarno, je farane k dobrodelnosti pozval Janez Kastelic, tajnik ŽK Domžale.

UPANJE ZA VSE je rdeča nit letošnjega tedna Karitas, ki se je začel zadnji teden novembra, kot nekakšen uvod v adventni čas. V svoji homiliji o talentih, ki jih je Bog dal vsakemu človeku, je papež ponovil svoj poziv, da se vsak po svojih močeh odzove na številne oblike revščine in se bori proti sebičnosti. Ne smemo zakopati Gospodovih talentov, ponavlja za Jezusom. Zaupati moramo v Gospoda in se ne bati. Pri sveti maši ob sedmem svetovnem dnevu revnih je papež Frančišek vse kristjane spodbudil, naj spričo brezbrižnosti in egoizma družbe postanejo dar za druge. Bog nas je obdaril s posebnimi talenti in vsakdo ima možnost in tudi dolžnost, da te darove uporabi za sočloveka. Tako kot gospodar iz prilike se bo tudi Jezus vrnil ob koncu časov, da napravi »obračun« in nas »popelje v veselje večnega življenja«. Zato se moramo vprašati, kaj na svoji življenjski poti počnemo s tem velikim darom: ali »množimo, kar smo prejeli, tako da dajemo svoje življenje iz ljubezni za druge« ali pa »ohromljeni z lažno podobo Boga prejeti zaklad zakopavamo v zemljo, mislimo le nase, ne da bi bili goreči za kaj drugega, kot za lastno udobje in interese, ne da bi se udejstvovali«? Težka je ta beseda, kdo jo more nositi? Jezus je veliko svojega časa preživel med ubogimi in jim bil v pomoč, spodbudo in podporo. On nam je vzgled, kako ravnati. Ni podiral ustaljenih socialnih poti podpore takratne družbe. Danes lahko opazujemo, kako se iluzija blagostanja za vse na svetu vedno bolj oddaljuje od uresničitve. Vojne, migracije, pomanjkanje, stotisoče in miljoni mrtvih in prizadetih po svetu kričijo v nebo. Lahko bi bil med njimi tudi vaš sin, hči, mož, žena… In Jezus nam pravi – ne glejte stran. Odprite svojo roko, obrnite svoj talent. Tako je nekaj misli z interneta in Svetega pisma zbral Tomaž Schwarzbartl.

Pred nami je adventni čas, čas priprave na Jezusovo rojstvo. Letos bo ta čas zelo kratek, saj je 4. adventna nedelja hkrati že sveti večer. Adventni čas bo torej dolg samo tri tedne in en dan. Želimo vam miren adventni čas.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi