V Zalogu pod Sveto Trojico spuščali gregorčke

Turistično društvo Rača vključuje manjše vasi kot so Krtina, Škocjan, Studenec, Brezje, Zalog pod Sveto Trojico ter Račo in Račni vrh, ki počasi a vztrajno rastejo. Pridne roke njihovih članov in članic, vsako leto izvedejo številne in izjemno koristne rokodelske delavnice, ki predvsem s peko prave slovenske potice, oživljajo slovensko kulturno dediščino in predvsem skrbijo, da jih naše mlajše generacije ne bi pozabile – oblikovali so glino, vezli rešelje, pletli izdelke iz koruznega ličkanja ter organizirali pekovske delavnice. Eden izmed pomembnejših dogodkov je vsekakor praznovanje gregorjevega, ki ga že tradicionalno organizirajo skupaj s Podružnično šolo Krtina in vrtcem Mavrica ter z veseljem in petjem pozdravijo prihajajočo pomlad.

Tako je bilo tudi v petek, 11. marca 2022, ko so v Zalogu pod Sveto Trojico na kmetiji s 400 letnim obstojem družine Kepec, v organizaciji Turističnega društva RAČA in pod okriljem Občine Domžale priredili že enaintrideseto tradicionalno Gregorjevo, ko so po prenovljenem kanalu Rače spustili »gregorčke«.

V času korone so na kmetiji Kepec prenovili Kupčev malen, obnovili so tudi »rake«, tako da je sedaj ob kanalu, kjer teče voda potoka Rače bolj varno, prikazuje pa tudi stanje, kakršno je bilo pred desetletji in stoletji. Za kmetijo Kepec je rodovnik naredil Blaž Otrin, rod pa sega štiristo let v preteklost. Na prenovljenem Kupčevem malnu je sedaj tudi kip svetega Miklavža, zavetnika mlinarjev, čolnarjev in splavarjev. Kot je za naš portal dejal Vinko Kepec, bodo prenovljeni Kupčev malen v kratkem tudi blagoslovili, v njem pa se bodo izvajale razne delavnice za otroke in starejše. Tudi predsednica TD Rača Ana Šlibar je nekaj besed povedala za naš portal, najbolj pa jo je veselilo, da se je zbralo veliko obiskovalcev, da bi obudili spomin na spuščanje luči po vodi.

Na kmetiji Kepec se je zbrala velika množica otrok, njihovih staršev in starih staršev, da so skupaj »vrgli luč v vodo«. Kaj nam pravzaprav pomeni luč? Prinaša nam svetlobo, življenje in upanje. Tako kot so naši predniki v vsakem obredu in mejniku letnega časa videli neko sporočilo, tako so bili vsi obiskovalci dan pred gregorjevim povezani v druženju, negovanju prijateljskih odnosov in obujanju starih običajev. V preteklosti je bilo na njihovem območju veliko rokodelcev. Ljudje so večina orodja, pripomočkov za osebno rabo, obleko, obutev, pohištvo in tudi luksuzne izdelke, izdelovali sami na svojih domovih. Zadnji dvesto let so v večini tukajšnjih okoliških hribovskih domačij pletli slamnate kite, jih prodajali v tovarne v Domžale, kjer so šivali znamenite domžalske slamnike. Na domovih so si svetili s trskami, oljenkami in petrolejkami. Spomladi okoli gregorjevega pa se je noč skrajšala, dan pa se je že krepko »potegnil«, zato niso več potrebovali umetne svetlobe. Nastal je običaj puščanja svetlobe po vodi.

V tednu pred gregorjevim so v Turističnem društvu Rača pod mentorstvom njihove članice Barbare Mihelič izvedli tri delavnice izdelovanja »gregorčkov«, ki so potekale v prenovljenem Kupčevem malnu v Zalogu. Delavnic so se udeležili predvsem učenci Podružnične osnovne šole Krtina, pomagali so jim njihovi starši in stari starši. Na pomoč so jim priskočile tudi tudi članice in člani Zavoda 404, ki je v okviru projekta MOBI obogatil njihov zastavljen program.

V kulturnem programu so so sodelovali mladi harmonikar Žiga Hribar, Otroški pevski zbor Podružnične osnovne šole Krtina pod vodstvom zborovodkinje Nastje Omahna, na harmoniki pa jih je spremljal Tone Omahna. Nekaj misli o gregorjevem pa so podali učenci podružnične šole. Program je povezovala Ana Šlibar, predsednica Turističnega društva Rača.

Po kulturnem programu so se z »gregorčki« podali do izhodišča, začetka kanala potoka Rače, kjer so prižgali na svojih umetniško izdelanih »gregorčkih« svečke, gasilci PGD Studenec, ki so bili tam za varovanje in tudi zaradi varne izvedbe spuščanja »gregorčkov« po vodi, pa so jih spustili v kanal. Tako je velika množica »gregorčkov« počasi plula proti rakam, kjer so jih gasilci z grabljami jemali in vode, lastniki »gregorčkov« pa so ji prevzeli in jih po končani prireditvi odnesli domov, da jih shranijo in jih izpopolnijo za naslednje gregorjevo.

Za izvedbo prireditve se v TD Rača zahvaljujejo družini Kepec, ki je že enaintridesetič omogočila prireditev na njihovi kmetiji, Podružnični osnovni šoli Krtina in zborovodkinji Nastji Omahna ter gospodinjam vasi Zalog in Kokošnje za vse kulinarične dobrote, ki so jih bili obiskovalci deležni ob koncu prireditve, Zavodu 404 s projektom MOBI in seveda Tonetu Omahna za ozvočenje.

Za naš portal je spregovoril direktor Zavoda 404 Rok Capuder ter povedal nekaj besed o njihovem sodelovanju s TD Rača: »V sklopu projekta za uresničevanje ciljev Strategije lokalnega razvoja »LAS za mesto in vas«, ki ga sofinancira Evropski sklad za regionalni razvoj (ESRR), smo na Zavodu 404, v sodelovanju s partnerji iHELP, Turistično društvo Rača in Srednja šola Domžale, pripravili projekt MOBI. Projekt temelji na oblikovanju podporne skupnosti za tehnični razvoj. V lokalnih skupnostih želimo doseči večjo tehnološko pismenost, ki bi pripomogla k višji stopnji kreativnosti in inovativnosti na trgu. V ta namen, bo v sklopu projekta vzpostavljena sodobno opremljena mobilna delavnica, ki bo lokalnim skupnostim in podjetjem omogočala lažjo dostopnost do delavnic in raznih projektov na področju tehniškega opismenjevanja. Poleg delavnic, se bodo izvajali še obogatitveni projekti in svetovanje mladim podjetnikom in posameznikom s tehničnimi in poslovnimi idejami. Z mobilno delavnico bomo prisotni na raznoraznih lokalnih dogodkih, kjer se boste lahko udeležili raznih delavnic in z nami delili tudi svoje lastne ideje za projekte, ki bi jih lahko izvedli v sodelovanju z nami.«

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi