V Turnšah ob dobri družbi in pogostitvi prižgali kres

Na predvečer prvega maja so širom po Sloveniji zagoreli številni kresovi. Kresovanje je eden od tradicionalnih in priljubljenih običajev in obenem tudi družaben dogodek, a nosi pomembno sporočilo. Vse od leta 1890 je 1. maj praznik delavcev. Vladajoče opozarja o pomembnosti delavskega razreda, njegovi moči in številčnosti.

Praznični kres je zagorel tudi v Turnšah, za kar vsako leto poskrbi Turistično rekreativno društvo Turnše – Češenik. Na predvečer praznika dela so se člani društva in krajani zbrali na prireditvenem prostoru v Turnšah, kjer so ob dobri družbi in pogostitvi prižgali kres. Ker prvomajski prazniki niso pravi brez prvomajskega golaža, je bilo seveda poskrbljeno tudi za to specialiteto.

Prižiganje kresov v noči iz 30. aprila na 1. maj se imenuje Valpurgina noč. Kres je bil namreč od nekdaj povezan z verovanjem, s soncem, s prižiganjem in ugašanjem luči, s prehajanjem zimskega v poletni čas in obratno. Izhaja iz starih verovanj, ko so ljudje verjeli, da soncu s prižiganjem ognja pomagajo pri uravnavanju njegove moči. Danes kresovi niso več verski obredi, ampak predvsem družabno dogajanje. Strmenje v žareč ogenj deluje pomirjajoče, svetloba in toplota pa ustvarjata posebno vzdušje, primerno za zabavo in pogovore dolgo v noč.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Jani Orehek

Tagi