V mengeški cerkvi odzvanjale božične pesmi

Božični koncert MePZ Svoboda Mengeš

Božič je za mnoge najlepši čas v letu. Praznično vzdušje, ki ga najdemo povsod, popestri naše zadnje dni v letu, ki tako minevajo še hitreje kot običajno. Peka prazničnih piškotov, priprava predbožične večerje, nakupovanje, hitenje, hitenje, hitenje … Žal se tudi na Božič le redko ustavimo, pogledamo okrog sebe in si zares, iz srca voščimo: Srečno, zdravo in lepo! Prav zato si vsako leto veliko vernikov vzamem čas za katerega od božičnih koncertov, ki se odvijajo v slovenskih cerkvah. Kaj je lepšega kot poslušanje božične glasbe v odlični izvedbi pevk in pevcev zbora, ki prepevajo ob zvokih orgel in citer. To je prav tisto, kar potrebujemo za Božič; je odličen trenutek, da se ustavimo in zares cenimo praznik, ki nam je dan.

Ni lepšega, kot nam v mesecu obdarovanj želijo pevke in pevci podariti tisto, kar nam je najljubše – lepo božično pesem. Tudi letošnji december v mnogih cerkvah odzvanja lepa božična pesem. Tako je tudi v petek zvečer, 22. decembra 2023 po sveti maši, ki jo je za vernike daroval mengeški župnik Marko Košir, v cerkvi svetega Mihaela v Mengšu zazvenela božična pesem v izvedi domačega Mešanega pevskega zbora Svoboda Mengeš pod vodstvom zborovodkinje Uršule Jašovec. Ščepec božičnega vzdušja pa sta med nastopom zbora dodala tudi mlada glasbenika »Akustični duet NikaAnže«. Spremno besedilo je prebirala sopranistka Olga Pavlin. Božično vzdušje v cerkvi je bilo enkratno, saj so obiskovalci koncerta slišali enajst slovenskih in tri tuje božične pesmi slovenskih in tujih skladateljev, vse pa pripovedujejo o rojstvu Jezusa ter zgodbo Božje matere Marije in Jožefa.

Mešani pevski zbor Svoboda Mengeš deluje že 51 let v okviru Kulturnega društva Svoboda Mengeš. Nastopajo na raznih kulturnih prireditvah v Mengšu, po Sloveniji, pot pa jih zanese tudi v tujino. Zborovodkinja zbora je glasbenica, pevka in skladateljica Uršula Jašovec, ki s svojo mladostno energijo in predanostjo glasbi ustvarja nove pevske kvalitete zbora.

Zborovodkinja Uršula Jašovec je na Akademiji za glasbo v Ljubljani diplomirala iz glasbene pedagogike ter magistrirala »summa cum laude« iz kompozicije in glasbene teorije. Zaključuje pa tudi magistrski študij orgel. Doslej je na državnih tekmovanjih prejela številne nagrade. Kot skladateljica, dirigentka, pevka in organistka je dejavna tudi na koncertnem področju. Svoja dela nemalokrat sama dirigira ali umetniško usmerja.

Pevca Nika Pirnat in Anže Kovačič sta kot glasbenika zelo hitro ugotovila, da se njuna glasova odlično ujemata. Leta 2018 sta si nadela ime Akustični duet NikaAnže ter z odprtjem Facebook strani zapečatila svojo skupno glasbeno pot. Tako ju lahko slišimo vsepovsod. Pojeta na porokah in na svojih akustičnih večerih, z veseljem pa se odzoveta na vabila, kjer zapojeta na presenečenjih, prireditvah, proslavah in koncertih.

Ob koncu koncerta so se glasbeniki zahvalili mengeškemu župniku Marku Koširju, ki je mimogrede tudi koordinator za cerkveno glasbo Dekanije Domžale, da so lahko imeli ta čudovit božični koncert v mengeški cerkvi ter seveda vsem obiskovalcem koncerta, ki so z dolgimi aplavzi dali vedeti, da je zbor pod vodstvom zborovodkinje z izborom božičnih pesmi odlično opravil svojo nalogo.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi