V domžalski cerkvi potekala maša z evropskimi mladimi romarji

Konec letošnjega leta se je več tisoč mladih iz različnih držav in krščanskih denominacij zbralo v Ljubljani z okolico za pet dni. Ti mladi romarji za seboj puščajo varnost in gotovost svojih domov, da bi jih domačini sprejeli, da bi spoznali drugo kulturo in drug način življenja, da bi srečali mlade z različnih delov Evrope in onkraj nje, da bi preko molitve, tišine, pesmi, premišljevanja in deljenja zgodb iskali smisel življenja in da bi skupaj vstopili v novo leto 2024. Namen srečanja je mlade spodbuditi, da poživijo svoje duhovno življenje ter postanejo nosilci miru, sprave in solidarnosti.  Evropsko srečanje mladih pripravlja Taizéjska skupnost v sodelovanju z lokalnimi Cerkvami in s podporo mesta Ljubljana.  Srečanje  poteka od četrtka, 28. decembra 2023, do ponedeljka, 1. januarja 2024.

V Ljubljani se te dni mudi 5000 mladih iz različnih evropskih držav. Kristjanov, ki skupaj molijo, se družijo, iščejo Božjo voljo zase in za svet. Dopoldne molijo in se pogovarjajo po župnijah gostiteljicah, vsak večer pa napolnijo dvorano Stožice. Tam se jim pridruži še več tisoč Slovencev – kristjanov različnih starosti. Vsi mladi so našli svoj začasni dom pri dobrih ljudeh (kristjanih) v Ljubljani in okolici. Tako je tudi v župniji Domžale štirideset družin sprejelo osemdeset mladih romarjev iz devetih držav.

Nedelja 31. decembra 2023 je nedelja Svete Družine in zadnji dan koledarskega leta. Tako kot po celi Sloveniji so se tudi v domžalski cerkvi Marije vnebovzete zbrale družine pri sveti maši. Ob koncu vseh svetih maš so imeli blagoslov otrok oz. celih družin, zato so družno bili vabljeni k svetim mašam. Sveta maša ob 10.00 pa je bila nekoliko drugače obarvana, saj so pri njej sodelovali tudi mladi iz cele Evrope, ki jih v teh dneh gostimo v naši župniji. To je tudi drugi sveti večer, ko bomo blagoslovili naše domove in stanovanja. Sveto mašo ob deseti uri z mednarodno udeležbo mladih romarjev je daroval mag. Klemen Svetelj, župnik Župnije Domžale, somaševal je pater Ezéchiel Kagambega Pierre iz Francije, pri maši pa so sodelovali še bogoslovec Artur Fedash iz Ukraine Lviv, Andrej Svete, duhovni pomočnik Župnije Domžale ter diakon Matjaž Venta, ki je na praksi v domžalski župniji. Po sveti maši je na ploščadi pred cerkvijo ob pogostitvi potekalo še druženje faranov z mladimi evropskimi romarji, kjer se je slišala pesem in smeh ter polno veselja in dobre volje.

Skoraj 1000 prostovoljcev pomaga pri srečanju. Nekateri bodo poskrbeli za topel sprejem na župnijah, drugi pa pomagali pri transportu, razdeljevanju hrane in usmerjanju udeležencev. Takega srečanja ne bi morali izpeljati brez številčne pomoči. Hvala vsem, ki že in še boste posvetili vaš čas. Vsi pa so lepo povabljeni k skupnim molitvam z mladimi in za mlade.

Večina udeležencev prihaja iz Evrope, pridružijo pa se tudi mladi iz drugih kontinentov. Največ udeležencev prihaja s Poljske in iz Nemčije. Za premikanje po mestu uporabljajo LPP avtobuse. Udeleženci so dobili predlagane poti, še posebej za vožnjo iz Stožic, da bi promet potekal kar se da nemoteno.

Nedeljski program 4. dne za mlade romarje in njihove gostitelje in tudi druge ljudi za nedeljo, 31. decembra 2023 je: nedeljsko bogoslužje ob 10.00 uri v župnijah gostiteljicah, ob 15.00 srečanje po državah na različnih lokacijah v Ljubljani, ob 17. 30 večerja v Stožicah, od 19.00 do 20.30 večerna molitev v Stožicah, od 23.00 vigilija in “Festival narodov” za skupen vstop v novo leto po župnijah gostiteljicah ter povratek h gostiteljem okoli 2.00.

5. dan, 1. januar 2024 v ponedeljek pa je program za vse; novoletno bogoslužje v župniji gostiteljici, kosilo z gostitelji ter slovo in odhod romarjev popoldne v domače kraje.

Hvala vsem, ki že pomagate in sodelujete ter se potrudite, da se bodo mladi romarji med nami dobro počutili in začutili našo živo vero in ljubezen do Kristusa.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi