V cvetočem Arboretumu na ogled tudi Ford T, letnik 1923 in še nekaj starodobnih lepotcev

Ob prvomajskih praznikih je Arboretum Volčji Potok tradicionalno odet v cvetoče tulipane, narcise, hijacinte, mačehe, anemone, okrasne češnje, okrasne jablane, magnolije in druge pomladne cvetove, ki obiskovalce pozdravljajo na travnikih, v gredah in pa tudi v zaprtih razstaviščnih prostorih. Praznike bo popestril tudi sejem domače in umetnostne obrti pri pristavi.

Društvo starodobnih vozil Kamnik 30. aprila in 1. maja 2023 v Arboretumu Volčji Potok predstavlja vozilo Ford T, letnik 1923, ki ga je izdelal Marko Kveder. Gre za novejšo različico vozila Ford T, iz leta 1919, ki ga je avtor in lastnik že nekajkrat predstavil, tokrat pa je na ogled novejše vozilo iz leta 1923. Istočasno se pri pristavi v Volčjem Potoku predstavlja še šest starodobnih vozil z letnico nastanka pred drugo svetovno vojno. Zgodovina je tista, ki nam pove, kako so živeli in kaj so počeli naši predniki. Žal je šlo v pozabo že neverjetno število del, ki bi si jih z zanimanjem pogledali naši zanamci. Da bo ostalo zapisano in videno, kako so tišlarili nekoč, se je Marko Kveder odločil, da ohrani delček zgodovine tišlarjenja pri Kvedrovih. Kajti pri njih je tišlaril že oče Stane in od njega je znanje srkal tudi Marko.

Društvo starodobnih vozil Kamnik je bilo ustanovljeno leta 2001 in danes združuje 62 članov iz vse Slovenije. Glavna naloga društva je ohranjanje in razvijanje tehnične kulture na področju avtomobilov in motorjev. To nalogo izvajajo z različnimi aktivnostmi, med katere sodijo tudi različne predstavitve starodobnih vozil in njihov razvoj, s čemer seznanjajo javnost in mladino s pomenom varovanja in vzdrževanja rezultatov tehnične kulture. Najbolj odmevna aktivnost iz tega okvira je razstava predvojnih starodobnih vozil, ki jo izvedejo vsako leto v maju. Gre za edino tovrstno revijo v Sloveniji, saj se je lahko udeležijo le povabljeni lastniki starodobnih vozil, pri čemer je glavni kriterij starost vozila in njegova ohranjenost.

Kot smo že zapisali, bo praznike v Arboretumu Volčji Potok popestril sejem domače in umetnostne obrti, ki poteka med 27. aprilom in 2. majem pri Pristavi. Tako se z nostalgijo vračamo v preteklost in raziskovanje tradicionalne stare obrti. V nedeljo, 30. aprila in v ponedeljek, 1. maja, pa je pri pristavi na vrtljivem odru na ogled postavljena edinstvena replika vozila Ford T.

Marko Kveder iz Rafolč, lastnik lesenega lepotca in velikega Markovega projekta, lesenega Forda T, je za naš portal povedal nekaj besed o izdelavi in postopnem videzu do avta, ki ga je postavil na cesto. Obiskovalcem se na pristavi pogled ustavi na lesenem avtu Ford T, ki je narejen po originalnih načrtih z letnico 1919. Pri izdelavi lesenega avtomobila, replike prvega serijskega avtomobila na svetu Forda T, je Marko uspešno izrazil številne skrite talente, od mizarjenja, ličarstva, kiparjenja do rezbarjenja. Kot je ob ogledu za naš portal povedal Marko, verjame, da se veliko mizarjev prav zaradi tega težko loti takih raznolikih in zahtevnih del. Marko si je leta 2012 zadal težko nalogo ali kot je rekel, težak izziv. Že nekaj časa je v njem tlela močna iskra, kako narediti leseno kopijo Forda T, letnik 1919. Z veliko znanja, natančnostjo in potrpežljivostjo ter s številnimi podporniki, je izziv uspešno uresničil. Avtor je povsem vozen in prav tak, kakršen je prišel s trakov Fordove tovarne daljnega leta 1919. Leseni Ford T je narejen po originalnih načrtih avtomobila z letnico 1919. Za izdelavo sestavnih delov Forda T je potreboval štiri leta, za montažo pa nekaj mesecev. Kar 70% delov avtomobila je izdelal iz lesa, ki jih je zasnoval in naredil sam, kovinske dele pa je naročil pri kovaču. 1,4-litrski štirivaljni bencinski motor za Forda T je našel v Fordu Cabriu letnik 1971, ki je prav tako starodobnik in pomemben predstavnik Fordove zgodovine. Motorni pokrov in hladilnik pa je kupil pri ameriškem specialistu za Forde T, Macsu.

Več o nastanku Forda T lahko od Marka Kvedra izveste na prizorišču samem, le pocukajte ga za rokav in vam bo z veseljem odgovoril na vsa vaša vprašanja. Ostale starodobnike pa nam je predstavila Mija Vrhovnik iz Društva starodobnih vozil Kamnik. Ob ogledu starodobnikov, nas je z glasbo na lajno razveseljeval Jože Jošt.

Sicer pa si oglejte tudi ostale izdelke na stojnicah pri pristavi, na velikih gredah pred pristavo pa so požrtvovalni delavci Arboretuma Volčji otok ustvarili kombinirane zasaditve s tulipani in mačehami. Pri pristavi je letošnji prvomajski obisk parka poleg tulipanov popestril tudi sejem domače in umetnostne obrti, ki ponuja raznolike mojstrsko izdelane predmete. Ob na novo tlakovani poti med vhodom in pristavo so zasadili sortiment tulipanov, kjer si lahko ogledate več kot 350 sort, ki pripadajo različnim skupinam. Tulipane delimo v 15 skupin (npr. triumph tulipani, Darwinovi križanci, papagajasti tulipani, Rembrandtovi tulipani, Greigijevi tulipani, itd.), pri čemer razdelitev temelji predvsem na višini rastlin in morfologiji cveta.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi