V Arboretumu razstavili starodobna vojaška in policijska vozila

V Arboretumu Volčji Potok je v nedeljo, 25. julija 2021, potekala razstava starodobnih vojaških in policijskih vozil. Organizatorja razstave, Arboretum Volčji Potok in Društvo DODGE HQ -10 sta k sodelovanju povabila še JEEP CLUB Ljubljana, Društvo starodobnih policijskih vozil ter Klub ljubiteljev starih vozil Mirenske doline Hrast Tržišče, ki so razstavili starodobna vojaška in policijska vozila, starodobna vojaška in policijska motorna kolesa ter stare vojaške in policijske uniforme. Razstavili pa so tudi vojaško intendantsko prikolico za kuhanje v naravi ter šotor.

Starodobnik je vozilo, ki je bilo izdelano pred 30 ali več leti, ohranjeno in tehnično vzdrževano tako, da je skladno z originalno konstrukcijsko sestavo in obliko in se zaradi svojega zgodovinskega in tehničnega pomena ne uporablja za vsakodnevne prevoze. Starodobna vozila so čedalje bolj priljubljena, so pa izredno draga. Starodobnik ali oldtimer je starejše dobro ohranjeno vozilo. Veliko pa je zanesenjakov, ki kupijo dotrajano staro vozilo, pa ga nato doma sami obnovijo. Največji problem pri obnovah so težko dobavljivi rezervni deli, ki jih marsikdaj iščejo pri drugih ljubiteljih starodobnih vozil ali pa se v nekaterih trgovinah z avto deli starejših letnikov le še najdejo. Zato takšne obnove starodobnih vozil lahko trajajo leta. Status starodobnika podeli vozilu na podlagi dokumentov nacionalne zveze homologacijski organ. Podeli se lahko vozilu, ki je starejše od 30 let. Kot je dejal Drago Mesič, predsednik Društva DODGE HQ – 10 iz Vira Pri Domžalah, mora vozilo biti ohranjeno in tehnično vzdrževano tako, da je skladno z originalno konstrukcijsko sestavo in obliko in ki zaradi tega svojega zgodovinskega in tehničnega pomena ni namenjeno vsakodnevni uporabi. Status starodobnega vozila, torej vpis v prometno dovoljenje, lahko dobi samo vozilo, ki je že staro vsaj 30 let.

Društvo DODGE HQ-10 je bilo ustanovljeno v mesecu juniju leta 2020. Beseda DODGE v imenu društva izhaja iz znamke vojaškega vozila, ki je bilo izdelano v ameriški tovarni Dodge za potrebe ameriške vojske v 2. svetovni vojni. Lastnik takega vojaškega vozila je ustanovitelj društva Drago Mesič, ki je za naš portal povedal nekaj besed. Že v juliju 2020 je društvo organiziralo odmevni dogodek, ki je potekal od 30. julija do 5. avgusta 2020. Poimenovali so ga S.O.S. 2020 (starodobniki okoli Slovenije 2020). Na potovanju okoli Slovenije, dolgem 1300 km, so se jim pridružila še druga starodobna vojaška, policijska in civilna vozila iz petih različnih društev. Med potovanjem so se zbirala dobrodelna sredstva za invalidno osebo. Društvo DODGE HQ -10 s svojim delovanjem promovira tehnično dediščino starodobnih vojaških vozil doma in v tujini, deluje dobrodelno in s svojimi akcijami in dogodki promovira slovenski turizem ter sodeluje s podobnimi društvi v tujini. Z njim je bil tudi vnuk Tai, najmlajši član kluba, oblečen v vojaško uniformo.

Matjaž Jereb iz Jeep Club Ljubljana je dejal, da je to klub v katerem so člani lastniki in ljubitelji vojaških vozil predvsem iz II. svetovne vojne. Na razstavo so pripeljali dva vojaška motorja, enega s prikolico ter džip, poleg pa še vojaška oblačila. Klub je bil uradno ustanovljen aprila 1991, neuradno pa je deloval že mnogo prej. Sprva so njihov vozni park sestavljali različni starejši in novejši Jeepi, nato pa so se osredotočili izključno na starodobna vojaška vozila. Trenutno imajo 44 članov, večina so lastniki vozil iz druge svetovne vojne, letniki 1941 do 1945. Z vozili se vsako leto udeležujejo izletov in srečanj starodobnikov, tako pri nas kot v tujini, obiskujejo razne ustanove, kot so domovi starejših občanov, vojašnic itd.

Milan Pahor, predsednik Društva slovenskih policijskih vozil pa je dejal, da so ljubitelji stare slovenske Milice in želijo ohraniti spomin na takratno delovanje te varnostne sile. Predstavljajo čas med letom 1967 – 1991. Takrat so za intervencije v Milici uporabljali Zastavo 750 – Fičo, Golf 2, Yugo in pa kombi IMV. Letos so na razstavo pripeljali policijsko Marico IMV 1600 Milica 1974, motor znamke BMW iz leta 1987 ter policijsko uniformo tistega časa.

Klub ljubiteljev starih vozil Mirenske doline – Hrast Tržišče so razstavili vojaški JEEP, so pa najstarejši klub najbolj “rjavega” hobija na svetu. Z njihovo pomočjo starodobna vozila dobijo novo dimenzijo, žal pa nobenega člana ni bilo ob našem obisku, da bi kaj povprašali.

Predsednik društva DODGE HQ – 10 Drago Mesić je ob koncu dejal, da so člani društva starodobnikov in njihovi podporniki zelo počaščeni in hvaležni, da so lahko svojo prvo obletnico delovanja obeležili z razstavo v edinstvenem parku Arboretuma Volčji Potok. Tej zahvali Arboretumu Volčji potok se pridružujejo tudi ostali klubi, ki so sodelovali na razstavi.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi