Svečnica – Praznik Jezusovega darovanja v templju

Zaključujemo božični čas. V sredo, 2. februarja 2022, obhajamo praznik Jezusovega darovanja v templju – svečnico. Pri svetih mašah se ta dan blagoslovi sveče, ki jih nato lahko odnesemo domov. Naš dar od sveč bo namenjen za cerkveno razsvetljavo. Včasih so v cerkvah gorele sveče in je bil ta dar namenjen za nakup sveč. Danes imamo zato elektriko, ki pa tudi ni zastonj. Iskrena hvala!

»Gospodar, zdaj odpuščaš svojega služabnika po svoji besedi v miru, kajti moje oči so videle tvojo rešitev, ki si jo pripravil pred obličjem vseh ljudstev: luč v razodetje poganom in slavo Izraela, tvojega ljudstva.« (Lk 2,29-32) Besede starčka Simenona, ki jih je izrekel z Jezusom v naročju, nam Jezusa predstavljajo kot Luč, Luč vsem narodom in Luč vsakemu od nas. Marija in Jožef sta štirideset dni po rojstvu Jezusa prinesla v tempelj, da bi ga darovala. Seveda ne dobesedno, ampak sta po naročilu Postave namesto njega kot preprosta človeka darovala dve grlici ali dva golobčka. Na praznik Gospodovega darovanja tudi mi prinesemo v cerkev znamenja darovanja – sveče, ki so prastari simbol tega, kar se daruje za drugega. Prelep praznik, polno simbolike in spodbud. Darovanje, očiščenje, luč, posvetitev, zahvala, slavljenje. Prelep spomin na naše očiščenje, ko so nas starši prinesli h krstu. In mi svoje otroke; in tako iz roda v rod. Z izgorevanjem sveča daje svetlobo in toploto, sama pa se manjša in izginja. Tudi mi smo na svečnico pri mašah praznika blagoslovili sveče, ki jih uporabljamo pri bogoslužju in tiste, ki jih prižigamo doma ob pomembnih trenutkih ali v urah stiske.

Jutranjo sveto mašo na praznik Jezusovega darovanja v templju je v cerkvi Marijinega vnebovzetja v Domžalah daroval Andrej Svete, duhovni pomočnik. Nas molitev ob sveči kdaj spomni na krst, ko smo bili takrat prižgani kot sveča za toplino, svetlobo, toploto, darovanje, upanje v družini, zakonu, občestvu? Biti božji, ljubiti brezpogojno je večnostna krepost, je nadčasno, nikoli modno, je pa življenja polno, nesebično, predvsem pa je dar. Dragi verniki, prižgite se, zasvetite in povabite tudi druge, da skupaj zasvetimo v svojih domovih, službah, državi. Ogrejmo svet okoli nas.

Svečnica, ki jo obhajamo drugega februarja, je pri nas zadnji dan božičnega časa. V katoliški Cerkvi 2. februarja praznujemo praznik Jezusovega darovanja v templju, ki ga obhajamo štirideset dni po božiču, praznik pa je dobil tudi ime svečnica, ker na ta dan po stari navadi po cerkvah blagoslavljamo sveče. Na Slovenskem je še vedno lepa navada, da do tega dne domove krasijo božične smrečice, gotovo pa jaslice, ki pa jih je prav na svečnico treba razdreti, o čemer pojo tudi nekatere svečniške kolednice. Praznik, ki ima poganski izvor, je na Slovenskem že dolgo zasidran kot del cerkvenega leta, saj tega dne obhajamo spomin Marijinega očiščevanja, pa tudi njenega srečanja s Simeonom. Bogoslužno ime praznika je Jezusovo darovanje. Ko je Marija štirideseti dan po rojstvu Odrešenika smela priti v tempelj, je tam srečala častitljivega starčka Simeona, ki je spoznal, da je dete v njenem naročju Mesija. Danes obhajamo svečnico predvsem kot praznik luči pred nastopom tako imenovanih svetnikov – pomladinov. Obhajamo jo v dneh, ko so dnevi že malenkost daljši in je že slutiti pomlad, ki prinaša več luči, po kateri so nekdaj hrepeneli vso dolgo zimo. Tako, kot je starček Simeon v templju v slovitem spevu spregovoril o “luči v razsvetljenje poganov”, je sveča v cerkvi na ta dan prispodoba Mesije, ki razsvetljuje človeštvo. Sveča ima velik simbolni pomen; ponazarja prazničnost in razsvetljenje teme duha ter kristjana opominja, da mora biti otrok luči. Redovnice in redovniki pa praznujejo dan Bogu posvečenega življenja. To je dan zahvale, molitve za svetost, premišljevanja in medsebojnega srečanja. Redovniki bodo dan posvečenega življenja praznovali skupaj s škofi in drugimi verniki. Dan posvečenega življenja je uvedel papež Janez Pavel II. Posvečene osebe so poklicane k refleksiji ter k obnovitvi in potrditvi svoje posvetitve. Papež poudarja, naj ta dan “pomaga vsej Cerkvi, da bo bolj cenila pričevanje oseb, ki so se odločile, da bodo tesneje hodile za Jezusom.” Ob koncu svete maše je Andrej Svete čestital dolgoletni pevki v cerkvenem MePZ župnije Domžale Mari Vilar ob 90. rojstnem dnevu, ki ga je imela 26. 1. , danes pa praznuje tudi svoj god.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

 

Tagi