S postavitvijo Strička na Viru prevzeli nadzor nad občinsko blagajno in Pustno deželo Vir

Pustovanje 2024 v Občini Domžale

Letos je pust začel preganjati mrzlo zimo teden dni prej kot lani, pustna druščina iz Pustne sekcije Striček iz Vira pri Domžalah pa je že v polnem pogonu. Priprave na prevzem občinske oblasti, vključno s ključem občinske blagajne, za katero letos le upajo, da bo polna do vrha, so v polnem teku. Seveda ne gre samo za prevzem pustne oblasti. Polne priprave so v teku tudi za izvedbo 34. pustnega karnevala in vseh spremljajočih zabavnih in norčavih prireditev.  Seveda se spodobi, da pred tapravim pustnim karnevalom ministri pustne sekcije Striček iz Vira prevzamejo občinsko oblast in postavijo svojo z desetimi strogimi zakoni, prevzamejo pa tudi ključ občinske blagajne, v katero bodo skušali pridodati kašen evro več, kot pa iz nje počrpati.

Spet prihaja med nas pust, pust, širokih ust. Pustna druščina z Vira pri Domžalah je v soboto, 27. januarja 2024 s strani županje Občine Domžale mag. Renate Kosec ter podžupana Boruta Ernestla prevzela oblast in ključ občinske blagajne. Postavitvi Strička, maskote pustne dežele Vir na streho lekarne, kamor ga je s traktorjem že 34 – tič pripeljal Ivan Hočevar Stare, so se pridružili tudi dolgoletni prijatelji – kurenti iz Ormoža, Godlarji iz Šenčurja, Pustno društvo Goriča vas z Ribnčani, otroške pustne maske ter vsi ministri Pustne sekcije Striček iz Vira, za dobro voljo pa so poskrbeli muzikanti  Striček bend.

Sprevod, ki je trajal dobro uro in pol, je imel vmes dva postanka in sicer se je prvič ustavil »Pr Ičet«, Janezu Lavriču, nekdanjemu dolgoletnemu predsedniku Pustne sekcije Striček in nato še v gostilni Ribič, kjer so se lahko sodelujoči in gledalci pogreli z zdravilno kapljico.

V Pustni sekciji Striček iz Vira pri Domžalah pravijo, da bo tudi letošnji pust, kar se da norčav in zabaven. Poleg postavitve Strička in prevzemom občinske oblasti, bo na dnevnem redu tradicionalni, letos že 34. pustni karneval. Vseh štirinajst dni pustne vladavine bodo veljali strogi pustni zakoni. Za upoštevanje teh, pa bo skrbela stroga virska pustna policija. In še eno strogo pravilo je, ki se ga morajo v tem času držati vsi: »Kdor ni za pusta, naj se iz Vira odseli vse do avgusta!« Že po tradiciji bodo morali vsi lokali na Viru v času pustne vladavine, vsaj za en dan nastaviti liter cvička na ceno 3,5 evra. Kateri lokali bodo to, se za enkrat še ne ve. Bo pa tako kot je običaj, za nadzor skrbel strogi tržni inšpektorat Pustne sekcije Striček.

Že dva dni pred 34-tim pustnim karnevalom bo pod velikim šotorom v Športnem parku Vir poskrbljeno za vse, ki jim norčije in dobra glasba nista tuja.

V petek, 9. februarja 2024, se prepustimo zabavi z največjo vseslovensko radijsko veselico – Petkovo pumpo! Z nami bosta Nina Cestnik Pavlič in DJ Boštjan, zabavo do jutranjih ur pa nadaljujejo z brezčasno skupino MAMBO KINGS!.

V soboto, 10. februarja 2024, ob 13. uri nas čaka Otroško pustovanje. Zbor bo v Češminovem parku, kjer bo pustno rajanje s Trkajem in Repki. Ob 14. uri bo velika otroška pustna povorka v spremstvu domžalske godbe, mažoretk, pustnih maskot in kurentov, bo krenila izpred Češminovega parka do ogrevanega prireditvenega prostora na Viru. Ob 15. uri sledi otroška pustna zabava v velikem ogrevanem šotoru v Športnem parku Vir, z gledališčem KU-KUC in glasbeno skupino iz Slovenija ima talent – BiFriNa3. Ob 20. uri pa sledi velika pustna zabava s skupino Mi2.

Nedelja,11. februarja 2024, bo namenjena velikem že 34. pustnem karnevalu. Pustna sekcija Striček iz Vira vas vse vabi na ogled enega večjih pustnih karnevalov v Sloveniji. Predstavile se bodo različne, zabavne, barvite, tematske, okoliške ter gostujoče maske, ki jih vsako leto z velikim veseljem gostijo. Po karnevalu sledi razglasitev treh najboljših skupinskih mask in zabava v ogrevanem šotoru s skupino MLADI GAMSI.

Začetki pustovanja na Viru

Začetki pustovanja na Viru segajo že leta nazaj, ko so domačini na neki podstrehi našli partno listino (umrl je naš dragi Pust) iz leta 1936. Da se je pust na Viru ohranil toliko časa, gre zasluga Pevčevemu atu, ki so ga ljudje klicali Stričko. Pevčev ata je hodil po Viru in privabljal mladino z vzkliki: »Pust, pust širokih ust!«. Mladi so se radi zbirali okoli njega in mu pomagali pri pripravi kresa. Starejši pa so ob harmoniki in kozarčku rujnega žalovali za Pustom. Imeli pa so tudi navado, da so postavili šine na katere so potem potrkavali (zvonili).

Pevčev ata je bil tisti, ki je mladini vlival veselje in zagon in tako na nek način dosegel, da se pustovanje na Viru nadaljuje še danes. Leta 1990 je pustovanje na Viru spet dobilo nov zagon. Ustanovila se je Pustna sekcija, ki so jo poimenovali Striček v spomin na Pevčevega ata. Naredila se je prva mobilna maska »Metulj«. Vsako naslednje leto so se tej maski pridružile nove maske kot so: Virozaver, Kremenčkovi, Hugo, Čebelice in še veliko drugih mask, ki so vsaka na svoj način prispevale k pestrosti karnevala.  Stričkov končni cilj je udoben sedež na strehi lekarne na Viru, kjer z viška opazuje in spremlja celotno dogajanje v pustni deželi. Na postavitvi Strička seveda nikoli ne manjkajo občinski veljaki, ki slavnostno predajo ključ (prazne) občinske blagajne predsedniku Pustne sekcije Striček Petru Koscu – Pipiju. Pustna sekcija Striček takrat končno prevzame oblast in v 14 dnevno veljavo stopijo strogi pustni zakoni!  Striček pa bo bdel nad zakoni ter opazoval pustno deželo s svojega mesta strehe Lekarne Vir.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi