Romanje Od Marije k Mariji 2021 – Radio Ognjišče na obisku v župniji Domžale

Včasih so dejali, da naj bi med velikim in malim šmarnom vsaka Slovenka in Slovenec poromala v eno od Marijinih božjepotnih cerkva. To že dvanajst let upoštevajo tudi na Radiu Ognjišče, saj radijski sodelavci obujajo tradicionalna šmarna romanja in s kolesi obiščejo mnoge lepe kraje ter se pogovorijo z zanimivimi in prijetnimi ljudmi, ki jih srečujejo na poti. Letos romajo od Marije na Šmarni gori do Marije na Blejskem otoku in ob tem posebno pozornost namenjajo srečevanju z njihovimi poslušalkami in poslušalci.

Letošnje kolesarsko romanje Od Marije k Mariji so sodelavci Radia Ognjišče podnaslovili: “Od prijatelja k prijatelju”. Te dni kolesarijo po naših krajih, zato se želijo srečati tudi z našimi župljani, poslušalci in PROjevci (tisti, ki jih tudi finančno podpirate). Zato smo se v ponedeljek, 6. septembra, ob 14. uri zbrali podporniki in prijatelji, da smo se z njimi na kratko srečali na trgu pred cerkvijo Marijinega vnebovzetja v Domžalah. Skupaj z nami je romarje pričakal mag. Klemen Svetelj, domžalski župnik, tudi eden od soorganizatorjev tega srečanja. Niso nam vzeli veliko časa – največ pol urice. Predstavili so se s pesmijo, malo so zaplesali s farani, nekaj PRO-jevcev pa so povabili pred mikrofon, da so se v živo vključili v program Radia Ognjišče. Razdelili so tudi revije in promocijski material, ki ga izdajajo v svoji Založbi Ognjišče. Srečanja se je udeležila tudi poslanka Državnega zbora Tadeja Šuštar Zalar. Ob koncu so se še skupinsko fotografirali in nato je ekipa zavrtela pedala proti župniji Jarše.

Če na srečanja, ki se bodo vrstila na njihovi, ne bi mogli priti, vas vabijo, da v dneh, od 6. do 8. septembra, Radiu Ognjišče še bolj intenzivno prisluhnete ali spremljate na njihovi spletni strani in družabnih omrežjih, saj bodo veliko govorili o naših krajih, tudi o župnijah, ki jih bodo obiskali ali se celo s kakšnim našim župljanom pogovorili. Konec kolesarskega romanja bo na Blejskem otoku 8. septembra, ob 16. uri. V času korone smo še toliko bolj začutili, kakšno vrednost imajo katoliški mediji, saj smo preko njih lahko spremljali svete maše, molitve, z raznimi oddajami so v naše domove prinašali veselje, upanje, življenje. Prav je, da jih po svojih močeh podpremo in jim na tak način omogočamo nadaljnje delovanje.

Romanje so začeli na Šmarni gori, obiskali so poslušalce Radia Ognjišče in PRO-jevce v Šmartnem pod Šmarno goro, Vodicah, Mengšu, Domžalah, Jaršah, Kamniku, Komendi, Cerkljah na Gorenjskem, prespali pa so v Velesovem, kjer je najstarejša romarska pot. Iz tu bodo poromali v Šenčur, nato v Kranj na Primskovo, Preddvor, Trstenik, Tržiško Bistrico in si odpočili pri brezjanski Mariji. Na njen praznik se bodo srečali še s poslušalci iz Radovljice, Breznice in Bleda, od tam pa mogoče celo zaplavali na blejski otok k maši ob 17. uri, kjer bodo sklenili 11. kolesarsko romanje Od Marije k Mariji. To mašo bodo prenašali po radiu, kdor pa bi bil rad navzoč, naj se zglasi ob 16. uri v pristanišču pri Vili Bled. Vmes bodo pozvonili na domačem naslovu kakšnega poslušalca in ga presenetili.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi