Pašna sezona na Bibi planini v polnem razmahu

Da je pašna sezona na Bibi planini v polnem razmahu, je na koncu tokrat že 16. svete maše pred kapelico svetega Antona Puščavnika, zavetnika živinorejcev spomnil Marko Kodra. Sveta maša je potekala v sklopu srečanja članic in članov Konjerejskega društva Tuhinj, domačinov, pohodnikov in ljubiteljev Bibe planine.

Sicer je Marko Kodra zaželel, da tokratno pašne leto mine brez nezgod ter hudih ur in da bi se obiskovalci na Bibi planini lahko zadržali še nekaj časa in uživali v čistem gorskem zraku. Obenem jih je povabil, da lahko obisk izkoristijo tudi za krajši sprehod do Menine planine.

Tradicionalni konjerejski praznik se v spremenljivo lepem vremenu začel ob 12 uri, ko so fantje Exspress kvinteta začeli z igranjem. Tega so prekinili le ob 14 uri, ko je župnik Nikolaj Štolcer daroval sveto mašo v kapelici za vse pokojne člane in članice Konjerejskega društva Tuhinj. V svojem nagovoru se je dotaknil svetega Cirila in Metoda, ki sta našim prednikom dala bogoslužne knjige v domačem jeziku. Obenem je spregovoril še o poudarkih božje besede, ki smo jo poslušali pri maši. V njej je bilo povabilo k posnemanju ponižnega Jezusa ter njegovo povabilo “Pridite k meni in jaz vam bom dal počitek”. Slednje se prav lepo sliši, saj smo v času počitnic in dopustov. Obenem pa si vsi po napornem delu zaželimo počitka. Biti stalno zaposlen, torej delati vsak dan, razen nedelje, je zmotno, zato je potrebno priti k Jezusu, da se odpočijemo. Sveti Avguštin namreč pravi: “Naše srce je nemirno, dokler ne se ne spočije v Tebi.” Pokojnih članic in članov so se spomnili tudi v prošnjah, obenem pa smo prosili tudi za lepo vreme in ugodno pašo.

Po sveti maši se je nadaljevalo veselo rajanje, saj je konjerejski praznik privabil številne obiskovalce. Nekateri so se na planino podali peš, spet drugi pa so prišli na hrbtih svojih konj. Res je, da še tako goreče priprošnje ne pomagajo, če človek ne kupi srečke, tokrat za konjsko ruleto. Poleg tega je potekalo tudi ocenjevanje teže kar zajetno rejenega prašiča.

Nedelja 9. julija je bila na Bibi planini po zaslugi konjerejskega praznika zelo živahna in to od jutranjih do večernih ur, saj tuhinjski konjerejci in konjerejke vedno poskrbijo, da je na planini prijetno, razen kadar jim zgoraj malo ponagajajo. Tokrat jim je kljub prepeljevanju oblačkov tam zgoraj, uspelo uspešno spraviti praznik pod streho.

Avtor: DJD; Foto: DJD

Tagi