Ob farnem žegnanju v Pečah potekal blagoslov prenovljenih prostorov župnišča

V nedeljo, 27. avgusta 2023, je Katoliška cerkev obeležila Jernejevo nedeljo, Jernejeva nedelja, v župniji Peče pa je ta dan potekalo farno žegnanje. Praznovanje farnega žegnanja na Jernejevo nedeljo, je potekalo s vsakoletnim blagoslovom zdravilnih zelišč in čajev, še prej pa je župnik Župnije Moravče in Peče Kancijan Čižman blagoslovil prenovljene prostore župnišča. Farani so namreč župnišče v Pečah, ki se nahaja nasproti cerkve sv. Jerneja, temeljito prenovili. Prenova je obsegala zimsko kapelo, Plečnikov oltar, veroučne učilnice in pisarno.

Po blagoslovu prenovljenih župnijskih prostorov, se je procesija podala v cerkev sv. Jerneja, kjer je župnik Kancijan Čižman daroval sveto mašo. Farnega žegnanja s sveto mašo in blagoslova obnovljenih prostorov v župnišču ter zelišč v Pečah pri Moravčah so se poleg faranov in obiskovalcev od drugod, udeležili  župan Občine Moravče dr. Milan Balažic, podžupan Občine Moravče Janez Vidic, častilci sv. Jerneja, zeliščarji, rojaki in ostali. Po sveti maši je potekalo še druženje in srečelov.

Ob farnem žegnanju ter blagoslovu prenovljenih prostorov župnišča v Pečah, so pripravili zanimiv program. Že ob 8. uri se je začelo slovesno pritrkavanje, sledil je blagoslov prenovljenih prostorov v župnišču Peče ter zdravilnih zelišč. Ob 9. uri je sledila sveta maša. Da pa je bilo kar se da slavnostno, so poskrbele pevke in pevci domačega župnijskega pevskega zbora ter fantje Peškega okteta.

Po sveti maši je na prostoru pred župniščem potekal kulturni program, v katerem so sodelovali pevci Peškega okteta ter harmonikar Matevž Mars. V kulturnem programu je nekaj besed spregovoril župan Občine Moravče dr. Milan Balažic.

Po nagovoru so si ogledali zelišča in prenovljene župnijske prostore, sledila je sladka zakuska z osvežilnimi pijačami, imeli pa so tudi bogat srečelov. Vsi Jerneji in Jerneje in vsi z izpeljankami tega imena, so dobili praktične nagrade in zeliščne čaje.

Jernej ali Bartolomej je bil eden od dvanajstih Jezusovih apostolov. Sveti apostol Jernej goduje 24. avgusta. V Armeniji ga je doletela tudi mučeniška smrt: še živemu so odrli kožo s telesa in ga potem križali z glavo navzdol. To je razlog, da ga štejejo za svojega zavetnika usnjarji. Tudi upodobitve svetega Jerneja po navadi prikazujejo kako drži v eni roki velik nož, v drugi pa svojo kožo.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi