Na svetovni dan knjige slavimo moč besed

Vsako leto, 23. aprila, obeležujemo svetovni dan knjige, praznik, ki slavi branje, knjige in kulturno raznolikost. Ta dan je posvečen spominu na pomembne literarne ustvarjalce in je priložnost za spodbujanje branja kot ključnega orodja za izobraževanje, zabavo in razvoj osebnosti. 

Letošnji svetovni dan knjige je še posebej pomemben, saj se soočamo z izzivi, kot so digitalizacija, krajšanje pozornosti in upad bralne kulture. Kljub temu pa knjige ostajajo ključni vir znanja in razvedrila, ki nas povezuje z našo preteklostjo in navdihuje za prihodnost.

Poleg tega je svetovni dan knjige priložnost za podporo avtorjem, založnikom, knjigarnam in vsem drugim, ki s svojim delom prispevajo k bogastvu literarnega sveta. Pomembno je ceniti njihovo ustvarjalnost in trud ter se zavedati, kako pomembna je njihova vloga pri ohranjanju kulturne dediščine.

Današnji dan lahko izkoristite za obisk knjižnice in si tam izberete knjigo, ki vas bo obogatila s svežimi spoznanji, novimi idejami in nepozabnimi dogodivščinami. V domžalski občini je Knjižnica Domžale eden od osrednjih informativnih in kulturnih centrov, ki ima svoje enote v Mengšu, Moravčah, Šentvidu, Trzinu in Ihanu. Bralno kulturo pa z bibliobusom širi tudi v bolj odročne vasi.

Dogodki ob praznovanju dneva knjige:

  • Kamišibaj pod slamnikom, v torek, 23. aprila, ob 17. uri v Knjižnici Domžale.
  • Literarni večer z Antonom Peršakom, v sredo, 24. aprila, ob 19. uri v Krajevni knjižnici Moravče.
  • Večer s pisateljem Ivanom Sivcem, v sredo, 24. aprila, ob 19. uri v Krajevni knjižnici Trzin.

V Knjižnici Domžale bodo praznovanje popestrili z bukvarno, kjer si lahko z izpolnitvijo ankete, kviza ali miselne igre prislužite praktično nagrado. Prav tako vam bodo v dar ponudili njihovo odpisano in podarjeno gradivo.

Svetovni dan knjige je opomin, da so knjige več kot le besede na papirju; so mostovi med ljudmi, kulturo in znanjem. Zato naj bo vsak dan svetovni dan knjige, ko se zavemo moči besed in se prepustimo čarobnosti literature.

Karin Božič Zupančič; Foto: Image by 51581 from Pixabay

 

Tagi