Na Rokovo poromali k svetemu Roku v Krtino

Sveti Rok je zavetnik proti raznim nalezljivim boleznim, proti bolečinam v nogah, kolenih, proti oteklinam, proti steklini in živinski kugi. Kot zavetnika ga častijo zdravniki (predvsem kirurgi), lekarnarji, kmetje, jetniki, grobarji in drugi. In na Rokovo mnogi poromajo k svetemu Roku z priprošnjo da nas obvaruje kuge in drugih bolezni.

Na Rokovo romajo k njemu v Krtino tudi iz župnije Brdo, saj je zaobljubljena sveta maša. Po vsej verjetnosti je na priprošnjo svetega Roka kraj obvaroval kuge ali kakšne druge bolezni in zato iz župnije še danes poromajo k njemu na njegov god.

Razveseljujoče je dejstvo, da jih vsako let več pride k sveti maši peš in tako res poromajo k svetem Roku. Župnik Bernard Rožman je pri sveti maši spregovoril o kugi tega stoletja – covidu. O vračanju zaupanja v Božjo pomoč tudi na priprošnjo svetega Roka, ki tako kot  Marija nikoli ne zapusti bolnih in ubogih. Na koncu svete maše, pri kateri je prepeval mešani cerkveni pevski zbor župnije Brdo, na orglah jih je spremljal Miha Zavrl, je besede pozdrava romarjem namenil še dobski župnik Jure Ferlež.

Avtor: DJD; Foto: DJD

Tagi