Na obisku v Sadjarskem muzeju Tepka

V občini Lukovica smo na Mednarodni dan muzejev, ki ga obeležujemo 18. maja, lahko obiskali dva muzeja, čeprav je muzejskih zbirk v občini še kar nekaj. Marko Kveder nam je predstavil muzej “Kvedrova tišlerija”, na ekološki kmetiji Pr’ Matet v Gradišču pri Lukovici pa smo se sprehodili po “Sadjarskem muzeju Tepka”.

Oba muzeja sta nekako povezana z drevesi, saj prvemu dajejo material za obdelavo, drugemu pa sadove. In o tem kakšne sadove daje drevje, smo lahko videli v Sadjarskem muzeju Tepka. Namen muzejev ni samo pokazati zgodovino, ampak tudi ohranjati spomin za naslednje rodove.

V sadjarskem muzeju Pr’ Matet smo se seznanili z razlago o pomenu nekdaj pogosto a danes že redko uporabljanih besed v sadjarstvu kot so ostrouka, norc, čestela, bunkovc, cajna, pajštva, lesa in mnogo drugih. Prav tako smo se seznanili z orodjem, ki so ga uporabljali nekoč in vrstami sadja ter prisluhnili predavanju Boštjana Godca iz Kmetijskega inštituta Slovenije na temo Plodonosni gozdni rob. Želja je, da se namesto tujerodnih rastlin na gozdni rob vrnemo izbrane domorodne plodonosne, medovite minoritene drevesne ali grmovne vrste. Seveda pogovor ni tekel samo gozdnem robu, saj če imaš strokovnjaka pri hiši in strokovnjaka pri roki, potem vprašanja kar sama vrejo na plan. Seveda se je za vsakega našel odgovor.

Bilo je prijetno druženje z odličnim ozadjem, prejeli pa smo številne zanimive informacije s področja sadjarstva, ki so nas obogatile z novimi spoznanji, ki jih bomo delili naprej. Prepričan sem, da bo v prihodnjem letu obisk sadjarskega muzeja še večji.

Avtor: DJD; Foto: DJD

Tagi