Moja pesem je himna srca …

Vstajenje Primorske

Člani Občinskega združenja ZB NOB Domžale smo se v nedeljskem vetrovnem jutru z avtobusom, ki je bil zaseden do zadnjega sedeža, odpravili proti Primorski.

Letošnja proslava obletnice vrnitve Primorske k matični domovini je bila organizirana 15. septembra 2024 ob 18. uri v mestu Vipava. Proslava na Glavnem trgu je privabila množico ljudi z vseh koncev Slovenije in zamejstva, seveda pa največ članov ZB NOB. Veličastno je bilo videti defile vseh praporščakov. Program proslave je bil domiselno pripravljen, prepleten z nastopi vseh generacij. Vrhunec vsega pa je bil koncert Tržaškega partizanskega pevskega zbora Pinko Tomažič.

Domžalčani smo si pred uradno proslavo ogledali nekaj zanimivosti tega dela naše lepe domovine.

Najprej smo obiskali Rafutski park in Laščakovo vilo. Park je bil urejen v drugi polovici 19. stoletja na treh hektarjev velikem Rafutskem griču pod Kostanjevico. Arhitekt Anton Laščak je odkupil vzhodni del parka in zgradil prekrasne zgradbe v neoorientalskem slogu, zanj značilnem, med njimi tudi njegovo remek delo – vila s stiliziranim minaretom. V parku je bujno in izjemno eksotično rastlinje, ki je v Sloveniji prava redkost.

Na prijetni kmečki domačiji smo se okrepčali z dobrim kosilom in nadaljevali po programu. V muzeju Društva za ohranjanje kulturne dediščine Aleksandrink v Prvačini nas je prijetno presenetila kustosinja in predstavitev Aleksandrink v originalni opravi in govorici tistega časa.

Polni lepih vtisov smo se že v temi vračali proti Domžalam.

Hvala predsednici Barbini Skok in sodelavcem za tako prijeten program druženja.

Besedilo uredila: Karin Božič Zupančič

Avtor: Mirjana Kavčič; Foto: M. Kavčič, M. Ocepek

Tagi