Martinovanje: praznik vina, tradicije in veselja
Martinovanje je eden najbolj priljubljenih praznikov v Sloveniji in se praznuje 11. novembra, na god svetega Martina. Po vsej državi se na ta dan in v dneh okrog tega datuma zberejo ljudje, da bi proslavili “krst vina”, ko mošt uradno postane vino. Martinovanje ni le praznik vina, temveč tudi čas, ko se obudijo stare običaje, pripravijo tradicionalne jedi in se zberejo prijatelji ter družine.
Izvor in pomen Martinovanja
Martinovanje izvira iz starodavnih obredov, povezanih s koncem trgatve in zaključkom letine. Sveti Martin iz Toursa, po katerem je praznik dobil ime, je bil škof in svetnik, ki je znan po svoji dobrodelnosti in preprostosti. Čeprav sveti Martin sam ni imel neposredne povezave z vinom, je skozi stoletja postal zaščitnik vinarjev, vinogradnikov in gostincev.
Praznovanje Martinovanja se je sčasoma razvilo v dogodek, na katerem se simbolično “krsti” mošt, ki postane vino. Ta preobrazba simbolizira zaključno dejanje letine in je hkrati trenutek, ko se vinarji pohvalijo s svojim delom ter se nazdravlja na uspešno sezono in pridelek.
Običaji in tradicija Martinovanja
Tradicionalno Martinovanje poteka v vinogradih, vinskih kleteh, gostilnah in na trgu. Praznovanja vključujejo vinske pokušine, kulinarične užitke in veseljačenje ob zvokih narodno-zabavne glasbe. Po mestih in vaseh se odvijajo prireditve, kjer lokalni pridelovalci predstavijo svoje vino, obiskovalci pa imajo priložnost okušati različne sorte vina in spoznavati vinogradniško kulturo.
Običajna kulinarična spremljava Martinovanja je tudi obilna hrana, med katero izstopajo martinova gos, rdeče zelje, mlinci in kostanj. Vsaka od teh jedi ima svoj pomen; gos simbolizira svetega Martina, ki se je pred svojimi nalogami kot škof poskušal skriti, a so ga gosi izdale s svojim gagajočim hrupom.
Martinovanje danes
Danes je Martinovanje preraslo v praznik, ki ga ne praznujejo le v vinorodnih krajih, temveč po celotni Sloveniji. Poleg tega je postalo tudi priljubljena turistična atrakcija, ki pritegne obiskovalce od blizu in daleč. V mnogih slovenskih mestih se prirejajo festivali, na katerih so na voljo različne sorte vina, domače dobrote in glasbene prireditve.
Martinovanje ima v Sloveniji poseben čar zaradi poudarka na druženju, ohranjanju tradicije in spoštovanju narave. Praznik nas spomni, kako pomembno je delo vinogradnikov, ki celo leto skrbijo za vinsko trto in pridelujejo kakovostno vino, ki ga vsi radi okušamo.
Ines Pušnik