Krištofova nedelja: Praznovanje misijonarjev in varnosti na cestah

V slovenski Cerkvi se na Krištofovo nedeljo spominjamo naših misijonarjev in misijonark. Letos je ta nedelja padla na tretjo julijsko nedeljo, ko se ne le molimo za njih, ampak jim namenimo tudi darove za srečno prevožene kilometre. V župniji svetega Tomaža v Krašnji je po sveti maši prevozna sredstva blagoslovil župnik Bernard Rožman. Sveta maša je tokrat potekala ob sodelovanju laikov, ki so poleg beril in psalmov pripravili uvod v sveto mašo, uvod v očenaš in prošnje.
.

Nagovor je bil osredotočen na pomen misijonarjev in na naše poti na dopust. Posebej je nagovoril tiste, ki dvomijo o namenih zbranega denarja, saj Misijonsko središče Slovenije vsako leto preko akcije MIVA nabavi več avtomobilov, motorjev in drugih vozil, ki misijonarjem pomagajo pri prevozu šolarjev, bolnikov, hrane, gradbenega materiala, škofov, duhovnikov, katehistov in še mnogih drugih potreb. Misijonarji s temi vozili ne prevažajo le materialnih dobrin, ampak tudi vero, saj so v misijonih predvsem zaradi Kristusa. S svojim delom in pomočjo ljudem, ki še vedno živijo v veliki revščini, oznanjajo Kristusa in pričujejo za svojo vero.

Vsi vedo: “To so misijonarji, njim lahko zaupamo, oni nas imajo radi.” Tudi vozila MIVA so v misijonih dobro prepoznana, saj nosijo veliko nalepko MIVA, ki jih domačini že od daleč prepoznajo: “To so naši misijonarji.”

Na koncu nagovora smo prisluhnili poročilu Misijonskega središča Slovenije, ki je z našimi darovi ob pomoči MIVA Slovenija v letu 2023 podprlo devet projektov za nakup dvajsetih vozil v skupni vrednosti 267.934,35 €. Sledil je še blagoslov nalepk in voznikov ter blagoslov vozil in drugih prevoznih sredstev z mislijo, da z veseljem darujemo, saj s tem rešujemo življenja. Zahvalili smo se za srečno prevožene kilometre in prosili za Božje varstvo ter varstvo svetega Krištofa na vseh naših poteh.

Drago Juteršek; Foto: Drago Juteršek

Tagi