Krajani tudi letos na svoja dvorišča postavili umetniške jaslice

Dekani so manjši kraj v občini Koper, ki v decembrskih dneh zaživi malce drugače. Praznično vzdušje poleg okrasitve pričarajo številne in raznovrstne umetniške jaslice, ki jih izdelajo krajani kar doma in jih na ogled postavijo na domačem dvorišču. Vrata gostoljubno odprejo obiskovalcem, ki si z zanimanjem ogledajo različne prikaze dogajanja v času Kristusovega rojstva.

Tudi z Domžalcem smo se odpravili na ogled jaslic in bili presenečeni nad kreativnostjo domačinov. Izbrali pa smo nekaj utrinkov.

V Dekanih so tudi letos postavljene na ogled umetniške jaslice, ki jih tradicionalno doma izdelajo krajani in tako skupaj oblikujejo zemljevid jaslic, ki obiskovalce vodi po številnih ulicah do kar 39 postojank.

Pred iztekom leta se tako dvorišča krajanov v Dekanih spremenijo v prizorišča zanimivega dogajanja, kajti vsake jaslice so drugačne in tudi zato tako zelo posebne.

Ogled jaslic predstavlja priložnost za spoznavanje kulturne in verske dediščine ter opazovanje umetniške ustvarjalnosti krajanov, ki so v izdelavo jaslic vključili svojo interpretacijo dogajanja.

Jaslice so izdelane iz različnih materialov ter tehnik, vanje pa so domačini vključili številne figure, ki prikazujejo simboliko Kristusovega rojstva in utrip življenja v tistem času.

Nekatere jaslice so večje, druge manjše. Nekatere prikazujejo več izbranih momentov, medtem, ko se druge fokusirajo zgolj na enega. Zagotovo je bilo v izdelavo jaslic vloženega veliko truda, zamisli in idej, ki se odražajo tudi v detajlih, ki jih boste marsikje opazili.

Jaslice si v zadnjih decembrskih dneh ali prvih dneh novega leta z zanimanjem ogledajo tako krajani, kakor tudi prebivalci okoliških krajev, ki se z veseljem v družbi bližnjih in prijateljev, v večernih urah skupaj sprehodijo po vasi.

Jaslice si lahko ogledate tudi vi. Vsak dan od 15. do 21. ure vse tja do 6. januarja 2024. Ogledate si jih lahko samostojno ali s skupinskim ogledom povsem brezplačno. Zaradi čarobne atmosfere, ki nastane v večernih urah, je ogled jaslic v času, ko pade mrak, še toliko bolj privlačen.

Z ogledom jaslic in prijetnim sprehodom po številnih ulicah, lahko tudi vi doživite Dekane v zadnjih decembrskih dneh ali prvih dneh prihajajočega leta 2024, še na drugačen način.

Avtor: Petra Petravič; Foto: Petra Petravič

Tagi