Košnja z najboljšim razgledom – Spodnja Javoršica pri Moravčah gostila državno prvenstvo v ročni košnji

Košnja je bila od nekdaj kmetov praznik, ob njej pa je bila vedno tudi dobra jedača in pijača, koscem pa so morali dobro postreči. Že stari pregovor namreč pravi: »Kako se koscu streže, tak mu kosa reže«. A tudi spomin na težko kmetovo delo, ki mu ga danes lajša stroj, je ostal v preteklosti. Namesto ročne kose po travnikih namreč brnijo motorne kosilnice. Le v odročnih in hribovitih krajih, ki tudi zaradi svoje lege strojem niso dostopni, še ohranjajo stari način opravila.

Tekmovanja v ročni košnji, ki spodbujajo zbiranje, druženje, prepevanje, navijanje in druženje ob košnji pomenijo način ohranjanja tradicije. V Spodnji Javršici pri Moravčah je v nedeljo, 9. julij 2023, potekalo državno prvenstvo v ročni košnji, na katerem so potekale kvalifikacije za evropsko prvenstvo v ročni košnji, ki bo konec tega meseca ravno tako potekalo v Moravčah. Državnega tekmovanja se je udeležilo 5 kosic in 14 koscev iz Slovenije. Kosice so kosile površino velikosti 35 m2 (7x5m), kosci pa površino velikosti 100 m2 (10x10m). Pri tekmovanju se je meril čas, ocenjevala pa se je tudi čistoča košnje. Seštevek časa in ocena čistoče tako tvorita skupni rezultat posameznega tekmovalca.

Je pa na takšnih tekmovanjih kar pestra paleta pravil, ki se jih morajo držati tekmovalci, sodniki in gledalci. Kot je za naš portal dejal nekdanji kosec tekmovalec, sedaj pa sodnik, Rado Čelik, je potrebno med tekmovalnimi parcelami zagotoviti razdaljo 2 metra. Udeleženec lahko svobodno izbira, v katerem kotu svoje parcele začne s košnjo. Pred tekmovanjem je sestanek časomerilcev. Samo žirija, merilci časa in pomočniki smejo vstopiti v tekmovalne ploskve po koncu košnje. Ograjo in oznake parcel za območja košnje pa je dovoljeno odstraniti šele po končnem sestanku glavnih sodnikov. Sodniki skupaj razpravljajo o ocenah čistoče, kjer lahko razkrijejo ocene. Vsak sodnik nato tekmovalno parcelo oceni po lastni presoji. Vsak udeleženec ima lahko ob sebi mentorja, ki sme dati le glasovna navodila. Za vsakega udeleženca merita 2  časomerilca, s pomočjo štoparice določita čas, potreben za košnjo. Če se časi slučajno razlikujejo, povprečje izračuna pisarna za tekmovanje. Kosilci lahko 30 minut pred začetkom tekmovanja vidijo in pripravijo teren. Kakršnekoli spremembe trave so prepovedane, razen postavljanja trave, ki leži na robu parcele. Udeleženci se lahko tudi sami odločijo, pri katerem vogalu parcele želijo začeti in kako bodo pokosili parcelo.

Na državnem tekmovanju na Spodnji Javoršici je bil travnik ob prihodu že lepo parceliran. Po prijavi kosic in koscev so tekmovalci dobili štartne številke. Popisoval in vodil tekmovanje je Matej Pibernik iz Društva podeželske mladine Moravče. Pred začetkom košnje je napovedovalec vedno bil dolžan vprašati, če so merilci časa in kosci pripravljeni. Signal za zagon je treba dati čim bolj preprosto – pozornost, pripravite se, start! In mladi trobentač Jaka Miklič je s svojo trobento močno zatrobil. Ker mora biti ob takšnem tekmovanju napovedovalec slišan od vseh ali povsod, so pripravili tudi ustrezno ozvočenje.

Koso tekmovalci lahko držijo v rokah pred začetkom košnje, za brus je moral poskrbeti tekmovalec sam. Brusa po pravilih ne sme podajati nobena druga oseba, v nasprotnem primeru pride do 10 sekundne kazni. To morajo preveriti časomerilec, žirija in glavni sodnik. Konec košnje je vsak tekmovalec označil z dvigom rok. Pomembno pravilo pa je, da bi zmanjšali tveganje za poškodbe na minimum, mora vsak tekmovalec držati koso v rokah in kose ne smete zavreči na tla. Da ne bi ovirali dela sodnikov in sodnikov, so morali tekmovalci takoj po tekmovanju zapustiti parcele.

Na evropsko prvenstvo v ročni košnji trave, ki bo potekalo v nedeljo, 30. julija 2023, v Moravčah se je na izbirnih kvalifikacijah uvrstilo vseh pet tekmovalk (Mateja Čarman, Jožica Borštnik, Petra Jemec, Marija Veršič, Neža Vidic) ter deset koscev (Janez Vivod, Jože Oblak, Primož Jemec, Miha Podkubovšek, Darko Čas, Blaž Jemec, Jakob Jesenšek, Žiga Pestotnik, Jernej Knez, Blaž Sloga). Po tekmovanju so vsi kosci in kosice dobili priznanja, najboljši trije iz obeh skupin pa še medalje.

Kot so dejali pri Društvo podeželske mladine Moravče, so idejo za organizacijo tovrstnih tekmovanj dobili v Avstriji in Švici, kjer je košnja popularna tako pri starih kot pri mladih. Kosci in kosice tam tekmujejo na raznih prireditvah in tako ohranjajo običaje svojih očetov in dedov. Tekmovanja z ročno koso so potekala že v prejšnjem stoletju. V Sloveniji so najbolj znana krajevna tekmovanja, tekmovanja med zadrugami in košnja na kmečkih igrah. Cilj moravškega društva, ki se je od ustanovne seje pa vse do danes močno razširilo je, da bi košnja trave postala čim bolj znana tudi v Sloveniji in da bi na tekmovanje privabili kosce iz vse države. Od nekaj manjših sestankov in enega državnega so namreč prešli na več letnih srečanj, udeležili pa so se številnih tekmovanj na domačih in tudi tujih travnikih, kjer so se spletla močna prijateljstva, osebna poznanstva in lahko bi rekli, da so vsi kosci in kosice postali ena velika kmečka družina.

Društvo podeželske mladine Moravče je aktivni član Zveze slovenske podeželske mladine. Že vse od leta 1994 so glavni organizator kmečkega praznika in v zadnjem obdobju vse bolj obiskane prireditve »Moravška noč«. Vsako leto se člani in članice skupaj odpravijo na ogled smučarskih poletov pod Poncami, nastopijo na državnem in regijskem kvizu mladi in kmetijstvo ter sodelujejo na kmečkih igrah. Čez poletje skrbijo za organizacijo Kmečkega praznika in Moravške noči, v drugi polovici leta pa organizirajo strokovne ekskurzije, udeležijo se Martinovega sejma in obdarovanja otrok ob Sv. Miklavžu. Glavni namen društva je povezovati mlade na podeželju in tiste, ki čutijo povezanost z njim, zato v svoje vrste vabijo in sprejemajo vsakega mladega po srcu, da se jim pridruži.

Letos vas Društvo podeželske mladine Moravče vabi na tridnevno veselico z bogatim celodnevnim programom.  Letošnja Moravška noč bo malo posebna, saj bo potekala ves vikend in sicer med 28. in 30. julijem 2023. V okviru Moravške noči bo potekalo tudi evropsko prvenstvo v ročni košnji, na katerem se bo pomerilo preko 100 tekmovalcev iz Avstrije, Nemčije, Švice, Južne Tirolske, Baskije, Slovaške, Češke in Slovenije.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi