Kateri je tvoj materni jezik?

21. februar - Mednarodni dan maternih jezikov

Danes obeležujemo mednarodni dan maternih jezikov. Leta 1999 je Unesco 21. februar razglasil za mednarodni dan maternega jezika. Točno ta datum je bil izbran kot spomin na protest in smrt bengalskih študentov, ki so 21. februarja 1952 v Pakistanu zahtevali enakopravnost za svoj materni jezik, bengalščino.

Z mednarodnim dnevom maternih jezikov se opozarja na potrebo po ohranjanju kulturne in jezikovne raznolikosti po svetu. Namen mednarodnega dneva je tudi spodbujanje spoštovanja do lastne materinščine kot tudi materinščine drugih ljudi.

Z maternim jezikom nas prvič ogovori mama in je tisti, v katerem spregovorimo svojo prvo besedo, zato mu pravimo tudi prvi jezik. V maternem jeziku se najlažje izražamo, razmišljamo, pišemo in komuniciramo. Materni jezik je pomemben za razvoj in krepitev narodne zavesti.

Najlepše sanje se sanjajo v materinem jeziku in najgloblje seže misel, napisana v jeziku, ki ga je človek zajemal z dihom otroštva.” – Milan Petek – Levokov

Okoli 2,5 milijona Slovencev ima za materni jezik slovenščino. Glede na življenjske okoliščine ima lahko človek tudi dva materna jezika. Na območju Slovenije je slovenščina večinski materni jezik, na narodno mešanih območjih pa tudi italijanščina in madžarščina, ki sta uradna jezika italijanske in madžarske manjšine v Sloveniji.

Na svetu obstaja med 6000 in 7000 različnih jezikov. Največ govorcev govori mandarinščino.

Vir: aspnet.si

Karin Božič Zupančič; Foto: casnik.si

 

Tagi