Jernejeva nedelja, blagoslov zelišč in delno obnovljenega zvona v župniji Peče

Ob farnem žegnanju ter blagoslovu  zelišč in delno obnovljenega bronastega cerkvenega zvona iz  leta 1414 v Pečah, so pripravili zanimiv program. Že ob 8. uri se je začelo slovesno pritrkavanje, kjer so melodije v cerkvenem stolpu na zvonove izvabljali Peški pritrkovalci, na trgu pred cerkvijo pa so na male zvonove igrali pritrkovalci iz Župnije Brdo pri Lukovici, ki jih vodi mentor Tone Lebar. Sledil je blagoslov   zdravilnih zelišč. Ob 9. uri je sledila sveta maša. Da pa je bilo kar se da slavnostno, so poskrbele pevke in pevci domačega župnijskega pevskega zbora, fantje Peškega okteta pa so ravno ta čas na turneji po Kanadi. Farani so tako praznovali farno žegnanje, blagoslov zelišč, blagoslov  zvona in občinski praznik Občine Moravče.

Jernejevo žegnanjsko nedeljo in god zavetnika sv. Jerneja so  v Pečah pri Moravčah praznovali v nedeljo, 25. avgusta 2024. Farani so s seboj lahko prinesete zdravilna zelišča, katera je župnik Župnije Moravče Kancijan Čižman blagoslovil ob 9. uri na trgu pred cerkvijo.  Nato je v cerkvi sledila sveta maša, ki jo je daroval duhovnik dr. Bogdan Dolenc ob somaševanju Kancijana Čižmana in bodočega diakona Matije Goloba, zatem pa je dr. Bogdan Dolenc zunaj blagoslovil Peški delno obnovljen bronast cerkveni zvon. Izdelan je bil l. 1414 in je najstarejši daleč naokoli.   Farnega žegnanja so se udeležili  župan Občine Moravče dr. Milan Balažic, podžupan Občine Moravče Janez Vidic, restavratorja bronastega zvona Nina Dorič Majdič in Robert Prašnikar, bivša evropska poslanka Ljudmila Novak, častilci sv. Jerneja, zeliščarji, rojaki in ostali farani.

Že pri sveti maši se je Bernarda Mal v imenu župnije Peče zahvalila Albinu Prašnikarju z veliko sliko zvona, za njegovo neumorno delo pritrkovalca, ki že celih 40 let ob praznikih z drugimi pritrkovalci iz Peč izvablja čudovite melodije iz treh zvonov hkrati pa je tudi ključar v župniji Peče. Trem zvonovom se bo v kratkem pridružil četrti, danes blagoslovljen navček, saj je po pripovedovanju župnika mesto v turnu ravno še za ta 115 kg težak bronasti zvon. Ta zvon je že bil pred sto leti v cerkvi, pa so vse zvone pobrali za pretopitev v orožje, toda ta navček je čudežno ostal in se selil v kar nekaj cerkva, nazadnje pa je spet pristal v domači župniji.

»Zvon nosi v sebi več kot pol tisočletja zgodovine, je simbol naše trdne vere, vztrajnosti in povezanosti skozi stoletja. Po enem viru naj bi bil zvon ulit že leta 1414, drugi vir pa navaja letnico 1549. Ne glede na natančnost letnice izdelave je zvon pomemben del Peške kulturne in duhovne dediščine. Poseben zvok je spremljal generacije njihovih prednikov, ki so se zbirali k molitvi, klicali k bogoslužju in se včasih tolažili v težkih trenutkih. Peške farane pa spominja na njihovo zgodovino, njihove vrednote in njihovo skupnost, ki je skozi čas ohranjala vero in povezanost. Naj Bog blagoslovi ta zvon in vse nas, da bomo še naprej živeli v miru, ljubezni in veri,« je ob blagoslovu dejal duhovnik dr. Bogdan Dolenc.

Nekaj besed  ob občinskem prazniku in tudi ob farnem žegnanju je spregovoril tudi župan Občine Moravče dr. Milan Balažic.

Jernej ali Bartolomej je bil eden od dvanajstih Jezusovih apostolov. Sveti apostol Jernej goduje 24. avgusta. V Armeniji ga je doletela tudi mučeniška smrt: še živemu so odrli kožo s telesa in ga potem križali z glavo navzdol. To je razlog, da ga štejejo za svojega zavetnika usnjarji. Tudi upodobitve svetega Jerneja po navadi prikazujejo kako drži v eni roki velik nož, v drugi pa svojo kožo.

 

Po sveti maši je potekalo še druženje in srečelov.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi